Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Rekvalifikační kurzy snižují nedostatek pivovarníků a sladovníků

11. leden 2019  České nápoje   komentáře (0)  480 x

V pořadí již šestý kurz Pivovarské a sladovnické práce pro zájemce, kteří hledají pro lepší uplatnění v pivovarství a sladařství jako reakci na v současnosti značný nedostatek pivovarských a sladařských odborníků zahajuje v březnu letošního roku Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Rekvalifikační kurzy snižují nedostatek pivovarníků a sladovníkůRekvalifikační kurzy snižují nedostatek pivovarníků a sladovníků

Výuka probíhá formou přednášek, technologických cvičení a laboratoří. V průběhu technologických cvičení si účastník kurzu vyzkouší celý technologický postup varného procesu na experimentálním pivovaru VÚPS, provede odběr vzorků k analýzám a seznámí se se závěrečnými úpravami piva a stáčecím zařízením piva do lahví. Odebrané vzorky bude analyzovat v analytické a mikrobiologické laboratoři. Tam si také osvojí základní analytické a mikrobiologické metody kontroly vstupních surovin – ječmene, vody a chmelu, meziproduktů, vedlejších produktů a konečného sladu a piva. Pro efektivnější výuku jsou studenti rozděleni do skupin po 2 až třech osobách a vedeni odbornými pracovníky a lektorem.

I když kurzy jsou náročné jak po teoretické, tak i praktické stránce, ohlasy jejich absolventů i signály z pivovarů a sladoven Praxe ve varně ve výzkumném pivovaru umožňuje otestovat   jsou pozitivní,“ uvedl odborný garant kurzu účastníkům kurzu teoretické znalosti v praxi Ing. Jaromír Fiala Ph.D z VÚPS. „Absolventi mají velkou šanci najít uplatnění v pivovarské a sladařské praxi, neboť oba obory trpí nedostatkem odborníků. Především ze strany malých pivovarů je poptávka vysoká, což je nejsilnější argument, proč se do našich kurzů přihlásit,“ dodal Jaromír Fiala.

Absolvent kurzu, vedle získání základních teoretických znalostí o historii a technologických postupech výroby sladu a piva, ovládá odbornou sladařskou a pivovarskou terminologii. Je připraven obsluhovat základní zařízení pro výrobu sladu a piva. Dále je schopen vyrobit slad, sladinu, mladinu a pivo. Umí například i provádět základní mikrobiologické a analytické rozbory, provozní kontroly jakosti pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.

Absolventi našeho kurzu jsou připravování nejen po teoretické stránce, ale teorii si v našem výzkumném pivovaru, který je na špičkové, snad mohu říci i světové úrovni, požadované technologické postupy provádět. A co je také velmi důležité, jsou s to smyslově posuzovat jejich jakost“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. „Klademe důraz na to, aby jejich zaškolení po odchodu do praxe na konkrétním pracovišti bylo co možná nejkratší, jak pivovary i sladovny právem požadují,“ upřesňuje Karel Kosař.

Předpokladem pro přijetí do kurzu je minimálně středoškolské vzdělání a platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.  Znalostí a dovedností získané účastí na kurzu jsou ukončeny zkouškou skládající se z písemného testu, z ústní části před zkušební komisí  a z praktické části v laboratoři.  Kurz získal velmi důležitou akreditaci ministerstva školství MŠMT-1374/2018-1/38.

Předchozí již realizované 4 běhy absolvovalo 47 studentů, z nichž bylo 21 vysokoškolsky vzdělaných. Převažují muži, kterých se zúčastnilo 43 a také 4 ženy. Vedle českých frekventantů absolvovalo kurz i 8 studentů z Běloruska, Nizozemska, Ruska a Slovenska.

Zdroj: Tisková zpráva

Výuka probíhá formou přednášek, technologických cvičení a laboratoří. V průběhu technologických cvičení si účastník kurzu vyzkouší celý technologický postup varného procesu na experimentálním pivovaru VÚPS, provede odběr vzorků k analýzám a seznámí se se závěrečnými úpravami piva a stáčecím zařízením piva do lahví. Odebrané vzorky bude analyzovat v analytické a mikrobiologické laboratoři. Tam si také osvojí základní analytické a mikrobiologické metody kontroly vstupních surovin – ječmene, vody a chmelu, meziproduktů, vedlejších produktů a konečného sladu a piva. Pro efektivnější výuku jsou studenti rozděleni do skupin po 2 až třech osobách a vedeni odbornými pracovníky a lektorem.

„I když kurzy jsou náročné jak po teoretické, tak i praktické stránce, ohlasy jejich absolventů i signály z pivovarů a sladoven Praxe ve varně ve výzkumném pivovaru umožňuje otestovat jsou pozitivní,“ uvedl odborný garant kurzu účastníkům kurzu teoretické znalosti v praxi Ing. Jaromír Fiala Ph.D z VÚPS. „Absolventi mají velkou šanci najít uplatnění v pivovarské a sladařské praxi, neboť oba obory trpí nedostatkem odborníků. Především ze strany malých pivovarů je poptávka vysoká, což je nejsilnější argument, proč se do našich kurzů přihlásit,“ dodal Jaromír Fiala.

Absolvent kurzu, vedle získání základních teoretických znalostí o historii a technologických postupech výroby sladu a piva, ovládá odbornou sladařskou a pivovarskou terminologii. Je připraven obsluhovat základní zařízení pro výrobu sladu a piva. Dále je schopen vyrobit slad, sladinu, mladinu a pivo. Umí například i provádět základní mikrobiologické a analytické rozbory, provozní kontroly jakosti pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.

„Absolventi našeho kurzu jsou připravování nejen po teoretické stránce, ale teorii si v našem výzkumném pivovaru, který je na špičkové, snad mohu říci i světové úrovni, požadované technologické postupy provádět. A co je také velmi důležité, jsou s to smyslově posuzovat jejich jakost “ říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. „Klademe důraz na to, aby jejich zaškolení po odchodu do praxe na konkrétním pracovišti bylo co možná nejkratší, jak pivovary i sladovny právem požadují,“ upřesňuje Karel Kosař.

Předpokladem pro přijetí do kurzu je minimálně středoškolské vzdělání a platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství. Znalostí a dovedností získané účastí na kurzu jsou ukončeny zkouškou skládající se z písemného testu, z ústní části před zkušební komisí  a z praktické části v laboratoři. Kurz získal velmi důležitou akreditaci ministerstva školství MŠMT-1374/2018-1/38.

Předchozí již realizované 4 běhy absolvovalo 47 studentů, z nichž bylo 21 vysokoškolsky vzdělaných. Převažují muži, kterých se zúčastnilo 43 a také 4 ženy. Vedle českých frekventantů absolvovalo kurz i 8 studentů z Běloruska, Nizozemska, Ruska a Slovenska.

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist