Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Speciály pivovaru Proud stařené v sudech po víně a whisky

19. duben 2021  České nápoje   komentáře (0)  835 x

Plzeňský minipivovar Proud rozšiřuje nabídku pivních speciálů o čtyři novinky z exkluzivní řady Barrel-aged. První tři piva pocházejí ze sudů po červeném víně z oblasti Bordeaux, jde o silnější svrchně kvašená piva typu ale – Red Ale, Pale Ale a Brut IPA. Čtvrtým pivem je poměrně netradičně spodně kvašené světlé pivo, které dozrávalo v sudu po nakuřované whisky Trebitsch – jde o výsledek spolupráce Proudu s TREBITSCH Whisky, českou společností specializující se na výrobu prvotřídní whisky z tuzemských surovin. Piva z limitovaných várek budou v prodeji v e-shopu pivovaru Proud a ve vybraných pivotékách.

Speciály pivovaru Proud stařené v sudech po víně a whiskySpeciály pivovaru Proud stařené v sudech po víně a whisky

V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme už více než rok. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo např. pálenku. Průběžně navazujeme spolupráci s různými českými i zahraničními výrobci jako je Trebitsch Old Town Distillery, Vinařství Gurdau, Vinařství Medek nebo Lihovar Žufánek. Takže opravdu je na co se těšit. Piva budeme uvádět vždy v omezeném limitovaném množství a pokaždé půjde o nový experiment,“ vysvětluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

„Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. První tři piva z řady Barrel-aged byla stařena ve stejných sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux po dobu 8 nebo 12 měsíců a můžeme tedy pozorovat zajímavé rozdíly dané zejména základním stylem. V případě čtvrtého piva díky intenzivnímu charakteru whisky Trebitsch stačily pouhé dva měsíce v dubu a následně další dva měsíce pivo leželo v nerezovém sudu, kde došlo k zakulacení chuti. První piva z řady Barrel-aged nás velmi zaujala svým charakterem a už se moc těšíme na další vývoj,“ dodává sládková Lenka Straková.

Čtyřmi zdařilými novinkami intezivní práce na vzniku unikátních speciálů samozřejmě nekončí. Aktuálně mají v pivovaru Proud dalších zhruba šest druhů ve fázi staření a připravují další sudy. Brzy se budou plnit například jemně vypálené panenské (nové, nepoužité) dubové sudy zhotovené proslulými plzeňskými bednáři.

Produkty z řady Barrel-aged zaujmou nejen atraktivní chutí, ale také etiketami. Autorem nového grafického konceptu, stejně jako vizuálního stylu Proudu, je studio Artbureau.

Charakteristika pivních novinek z řady Barrel-aged:

#01

BA Red Ale – Stařeno 12 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.

Chuť je příjemně vyvážená, jemně kyselá s nádechem karamelu v delším doznívání. Krásné ovocné, výrazně kokosové aroma.

Obsah alkoholu: 8,5 % obj.

Pivo silné svrchně kvašené polotmavé nefiltrované.

Složení: voda, ječné slady, ovesné vločky, chmelové výrobky.

#02

BA Pale Ale – Stařeno 8 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.

Zlatavý, jemně zakalený ejl s výrazným aroma červeného ovoce, s osvěžujícím vinným charakterem, mírnou kyselinkou a lehce dřevitým nádechem se suchým dozníváním.

Obsah alkoholu: 7,5 % obj.

Pivo silné svrchně kvašené nefiltrované.

Složení: voda, ječné slady, chmelové výrobky.

#03

BA Brut IPA – Stařeno 8 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.

Výrazná ovocná a květinová vůně doplněná o vinný, lehce oxidativní charakter. Velmi suchá chuť s decentní kyselinkou, lehce trpkým dozvukem a dřevitými tóny pocházejícími z dubového sudu.

Obsah alkoholu: 8,5 % obj.

Pivo silné svrchně kvašené nefiltrované.

Složení: voda, ječný slad, cukr, chmelové výrobky.

#04

BA Světlý český ležák – Stařeno 2 měsíce v sudu po Smoked Trebitch Czech Single Malt.

Zlatavé pivo s viditelnou sedlinkou. Ve vůni se projevuje whisky spolu s jemnou vanilkou. V chuti je výrazně znát nakuřovaný charakter, který se propojuje se sladovým základem a jemnou hořkostí. V doznívání je pivo krásně hřejivé.

Obsah alkoholu: 7,0 % obj.

Pivo silné nefiltrované.

Složení: voda, ječné slady, chmelové výrobky.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist