Stodvacítku, vídeňský leák, ochutnáte na pivovarských slavnostech v Beneově
25. srpen 2017 České nápoje komentáře (0) 1712 xTradiční pivovarské slavnosti v pivovaru Ferdinand Beneov se konají 9. září, a to u po estadvacáté. Návtěvníci mají předevím unikátní příleitost ochutnat na jednom místě vechny druhy piv, které se v pivovaru se 120 letou historií vaří. Sládek navíc uvařil ke kulatému výročí Vídeňský leák.
Pivovar vaří u devět druhů piv od výčepní světlé desítky, světlou dvanáctku Premium po patnáctistupňový speciál D´Este či polotmavý speciál Sedm kulí. V sortimentu má i tmavé či nealkoholické a nyní i nově bezlepkové pivo a čtyři druhy limonád Ferdinádu.
Pivo bude moné ochutnat na slavnostech i nefiltrované a v nabídce občerstvení dostanou návtěvníci na výběr i z pokrmů připravených z naeho piva. Navíc ná sládek Jaroslav Lebeda přichystal na slavnosti i jedno mimořádné překvapení Vídeňský leák, který opravdu poprvé ochutnají návtěvníci slavností, uvedla Eva Hendrychová z obchodního oddělení pivovaru. Jedná se o limitovanou edici, tato várka 120 bude k dispozici čepovaná i ve skleněných lahvích 0,5l, a to i po slavnostech v pivovarském obchůdku.
K výrobě byly pouity tři druhy sladů - vídeňský, mnichovský a český. Díky jedinečné kombinaci má leák obdivuhodnou měděnou barvu. Přidá-li se dvourmutový dekonční způsob vaření, chmelení za studena ateckým poloraným červeňákem, otevřená spilka a 90 dnů zrání v leáckém sklepě, má neopakovatelnou a ničím nenapodobitelnou chu. Extrakt původní mladiny je 12,80%, alkohol 5,4%.
Přiblině rok jsem přemýlel, jaké originální pivo uvařit k příleitosti 120. výročí zaloení pivovaru. Nechtěl jsem se přiklonit k verzi, e standardní pivo z naeho sortimentu pojmenujeme jako výroční leák a budeme mít celou věc vyřeenou. Chtěl jsem uvařit něco výjimečného, co se v českých zemí nevyrábí. Listoval jsem různými knihami o pivu, a jsem narazil na téměř vymizelý druh vídeňský leák, přibliuje sládek Jaroslav Lebeda.
Bylo to originální spojení druhu piva, Vídně jakoto kolébku tohoto piva, ale zároveň hlavní město habsburské monarchie a tím pádem i zakladatele naeho pivovaru Frantika Ferdinanda dEste, doplnil Jaroslav Lebeda.
A jak pivo vařil? V chytrých knihách jsem vyhledal původní receptury, které jsem upravil na podmínky dnení výroby piva, a technologický postup byl na světě. V laboratorních podmínkách jsem si dle výpočtů vyzkouel optimální poměr sladů, abychom dosáhli správné poadované barvy hotového piva. Celý tento proces trval zhruba půl roku. Přesně v den výročí atentátu na Frantika Ferdinanda dESte jsme uvařili ostrou várku tohoto vídeňského leáku, dodává sládek.
Na slavnostech bude i dobrá muzika
Přestoe pivovarské slavnosti jsou předevím o zlatavém moku, nebude chybět ani zábava. Akce začíná u v poledne a do deseti hodin večer se na dvou pódiích vystřídá osm kapel. Slavnosti zahájí tradičně dechovka Český raml, a po ní vystoupí brněnská punk-rock´n´rollová kapela Fancy Foxx.
Na slavnostech zahraje i praská rocková kapela Bílá nemoc, která loni oslavila 25 let existence. Dalí je mladá pop-punková kapela Brutální Jahoda z Kamenice nad Lipou. Rockoví fanouci se mohou těit na těpána Kojana ze skupiny Keks a na kapelu Lahvátor, která funguje více ne dvacet let, a její název vznikl právě nad vypitým pivem. Přijede i čtyřčlenná kapela se vztelkou pandou ve znaku The Beautifuls ze Sedlčan, hrající rockabilly s prvky klasického rock´n´rollu..
Zajímavým hudebním tělesem bude jistě skupina Circus Problem s disco-balkánskými melodiemi. Ti se mimo jiné přestavili loni v pořadu Česko Slovensko má talent. Od 19 hodin zahraje klatovská tanzmetalová kapela Trautenberk s bizarním rock´n´rollem, údernými refrény a s humorem sobě vlastním.
V doprovodném programu čekají návtěvníky soutěe s pivovarskou tematikou. Pivovar si letos připomíná 120 let od zaloení arcivévodou Frantikem Ferdinandem d´ Este a do prostor tohoto místa se mohou návtěvníci podívat i během slavností. Nasají tak nejen atmosféru doby, ale budou si moci ověřit své znalosti o pivovarnictví například ve sladovně během zábavné degustace či na výstavce surovin.
Návtěvníci si budou moci koupit v pivovarském stánku i spoustu suvenýrů Ferdinand čepice, půllitry, trička, a například také turistickou vizitku a novou výroční vizitku, která byla vydaná ke 120 letům pivovaru.
Pivovar Ferdinand si zakládá na tradiční technologii výroby piva. V roce 1897 tu začal vařit pivo arcivévoda Frantiek Ferdinand d´Este a v podstatě se stejně vaří a dodnes. Piva jsou připravována klasickým způsobem, spodně kvaená a následně dokvaována v leáckém sklepě, a to 60 a 90 dní podle druhu piva. Pivovar Ferdinand je jeden z mála pivovarů v České republice, který provozuje vlastní humnovou sladovnu. Slad vyváí i do zahraničí.
Zdroj: Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!