Sváteční pivní recepty pro letošní Vánoce
13. prosinec 2016 České nápoje komentáře (0) 2300 xKaždý milovník piva ví, že skvělou tečkou za dobrým jídlem je dobré pivo. Proč ale toto tekuté zlato nezapojit přímo do vaší kuchyně? Připravili jsme pro vás několik receptů, kterými jistě příjemně překvapíte nejednoho pivaře.
Adventní pivní polévka
Oblíbená pivní polévka překvapí nejen vůní exotického koření, ale především je jednoduchá a každý strávník si ji oblíbí.
0,5 l piva Litovel Moravan
0,5 l zeleninového vývaru
4 vejce
300 g zakysané smetany
3 rohlíky
80 g másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
Špetka soli, cukru
Na dochucení: skořice, mletý kardamom, mletý pepř
Na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka
Do hrnce nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme je do varu. Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme. Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme. Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření. Před servírováním na oleji osmahneme na drobné
kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.
Pivní kapřík
K zimě neodmyslitelně patří i český kapr a ten, koho už nudí tradiční smažená úprava rybích podkov, uvítá variantu filetu v pivní marinádě.
500 g kapřích filet
0,5 l piva Litovel Premium
150 g másla
5 stroužků česneku
Koření: kmín, sůl
Filety kapra osolíme, okmínujeme a obložíme plátky česneku. Maso dáme do mísy, zalijeme jej pivem a necháme celý den marinovat v ledničce. Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm rybu nejdříve ze strany s kůží, poté i z druhé. Smažíme do zlatova.
Pivní sloní žrádýlko
Návštěvy během svátečního období nejsou ničím výjimečným. Aby ta u vás byla tou nezapomenutelnou, přichystejte originální pohoštění s pivní pomazánkou. K zapití samozřejmě pivo Litovel.
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
3 lžíce hořčice
3 lžíce kečupu
2 lžíce cukru
1 dcl piva Litovel Premium
1 střední cibule
5 nakládaných okurek
600 g salámu typu junior
Zelenina na ozdobu: paprika, beraní rohy nebo rajče
Do hrnce dáme ocet, olej, kečup, hořčici, pivo a cukr. Společně je zahřejeme, dokud se nespojí, a necháme odpařit trochu vody. Salám, okurky a cibuli nadrobno nastrouháme a směs zalijeme nálevem. Podáváme s pečivem, zdobíme zeleninou.
Zálesácká pivní žebra
Pečeným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.
6 kusů hovězích žeber
1 cibule
1 mrkev
150 g celeru
5 stroužků česneku
300 ml piva Litovel Premium
200 ml červeného stolního vína
200 ml hovězího vývaru
1 dcl oleje
150 g rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
Jarní cibulka na ozdobu
V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.
Ananas v pivním těstíčku
Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!
1 velký ananas
250 ml piva Litovel Černý citron
200 g hladké mouky
3 vejce
Sůl
olej na smažení
250 ml zakysané smetany
1 lžička citronky
1 skořicový cukr
Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!