Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

V Brně otevírá Pivovarský dům Poupě

9. červen 2021  České nápoje   komentáře (0)  363 x

Fenomén pivního Brna a nočního života v centru města bude mít od pátku další zastávku. Pivovarský dům Poupě otevírá svou restauraci, která bude největší svého druhu s kapacitou téměř 400 míst k sezení. Kromě toho čeká návštěvníky unikátní koncept restaurace, v kterém si zákazník sám jídlo vybere a odnese. V budoucnu bude mít restaurace i vlastní pivovar. Ten naváže na věhlas nejslavnějšího sládka české historie Františka Ondřeje Poupě, který na stejném místě vařil pivo pro celé Brno.

V Brně otevírá Pivovarský dům PoupěV Brně otevírá Pivovarský dům Poupě

„Rozvolnění po odeznění pandemie nám umožnilo nastartovat zatím jen část toho, co jsme plánovali. Nabrali jsme nové zaměstnance a otevíráme jen pár dní poté, co to vládní regule umožnily,“ uvedl jednatel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý, který stojí společně s kolegy za renovací památek po celém Česku. V minulosti úspěšně revitalizoval i pivovar v Dalešicích, známý z filmu Postřižiny Jiřího Menzela. Nyní dokončuje opravu dalšího historického pivovarského objektu a vrací mu původní život.

Pivovarský dům Poupě otevírá v místech někdejší varny bývalého městského pivovaru, což je lokalita většině Brňanů neznámá, přestože jde o místo v samotném centru jihomoravské metropole, která je pivními puby proslulá. Reálie jsou stejné, koncept ale moderní. „Jde vlastně o koncept bistra. Zákazník si vybere v kuchyni jídlo a společně s pivem zaplatí u kasy. Obsluha bude v hospodě jen ve špičce, aby ulevila zájmu,“ vysvětluje provozní restaurace Lukáš Kvarda.

Pivo se bude čepovat zatím ze sesterského pivovaru v Dalešicích. „V letních měsících začneme vařit vlastní svrchně kvašené, které dělával ve stejných místech i Poupě. Nechceme ale nic uspěchat. Doba je pro otevírání nových pivovarů velmi složitá,“ dodal Tichý s tím, že přes celé léto bude podnik garantovat cenu za půllitr ve výši 39 korun. Cena tak bude výrazně nižší než u ostatních podniků v centru, které vlivem ztrát za doby pandemie musely zdražit.

„Chceme vyjít vstříc Brňanům, pro které vlastně otevíráme. Do budoucna je naším cílem ještě více posílit povědomí o významu brněnského piva, které má na co navazovat. Přitom povědomí o slavné minulosti místa je stále minimální,“ uvedl Tichý. Na industriální historii místa navazuje i interiér restaurace s historickým strojním vybavením. Atmosféru doplňuje na dvoře podniku socha slavného sládka.

Objekt většina Brňanů zná jako bývalý Dům stavbařů. Původní areál městského pivovaru byl ale rozsáhlejší a zaujímal několik parcel vymezených dnešními ulicemi Dominikánská, Starobrněnská a Šilingrovým náměstím. Pivovar fungoval od středověku do poloviny 19. století. V roce 1862 byl organizován dražební prodej jeho zařízení.

František Ondřej Poupě žil v letech 1753-1805. Sládkoval na mnoha místech v českých zemích, v posledních sedmi letech svého života pak v Brně. Je dodnes uznávanou osobností v oboru. Do výroby piva zavedl používání teploměru a pivní váhy, tedy předchůdce hustoměru. Vydal několik spisů, v kterých razil vědecký přístup k výrobě piva, čímž se odlišoval od většiny svých současníků. V Brně měl i první pivovarskou školu na světě.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist