Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Vánoční a novoroční inspirace s pivem Krušovice

15. listopad 2016  České nápoje   komentáře (0)  2190 x

Značka Krušovice začala s párováním piva s jídlem v České republice před několika lety jako první vůbec. Párování vína s jídlem je přece stará známá věc. Ale s pivem? Pivovar chtěl ukázat, že je škoda pivo spojovat pouze s utopencem, gulášem nebo pe­čenou kachnou. Proto stál na začátku projektu návrat k nejlepším tradicím, který skvělá krušovická piva z krá­lovského pivovaru prezentuje ve spojení s nejvhodněj­ším jídlem – a věřte, že každé z nich se hodí k jinému pokrmu. A další zajímavé možnosti pivo nabízí jako su­rovina přímo při vlastním vaření.

Kapr s pivem a rozinkamiKapr s pivem a rozinkami

Kapr s pivem a rozinkami

Na 4 porce:

4 kusy kapra bez kůže

1 polévková lžíce octa

1 polévková lžíce másla

2 cibule

250 ml černého piva

½ kávové lžíčky mletého hřebíčku

½ kávové lžičky mletého nového koření

150 g rozinek

Citronová šťáva z půlky citronu

Kapra osolíme a pokapeme octem. Cibuli nakrájíme na drobno. Na pánev dáme máslo a cibuli a usmažíme do sklovata. Poté přilijeme pivo, přidáme koření a rozinky a opatrně vložíme porce kapra tou stranou, kde byla kůže, dolů. Krátce zavaříme, poté kapra otočíme, ztlumíme teplotu a lehce táhneme, dokud není ryba uvařená. Kapra vyjmeme a omáčku krátce redukujeme do zhoustnutí. Servírujeme s opečenými bramborami.

 

Anglický vánoční puding

150 g rozinek

100 g zlatých rozinek

50 g sušených meruněk

50 g sušených brusinek

50 g sušených švestek

50 g kandovaných třešní

100 g kandované pomerančové kůry

200 g jablko

Šťáva z jednoho pomeranče

Šťáva z jednoho citronu

25 g mandlí

25 g vlašských ořechů

120 g třtinového cukru

100 g strouhanky

100 g hl. mouky

120 g másla

3 celá vejce

¼ kávové lžičky prášku do pečiva

½ kávové lžičky mleté skořice

Špetka mletých hřebíčků

Špetka mletého nového koření

Citronová kůra z jednoho citronu

4 dl brandy

Sušené ovoce a kandované třešně vložíme do misky, velké kusy nakrájíme na menší. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostky. Přidáme do misky. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, nalijeme ji do misky na sušené plody a doplníme brandy (vše by mělo být ponořené). Necháme marinovat do druhého dne.

Druhý den smícháme koření, hladkou mouku a prášek do pečiva. Mandle a ořechy nasekáme na drobné kousky. Máslo rozpustíme a necháme zchladit, ale musí zůstat tekuté. Do mísy s moukou přidáme strouhanku, třtinový cukr, ořechy, mandle a citronovou kůru a kandovanou pomerančovou kůru. Poté vyklepneme 3 vejce a přilijeme máslo. Naložené ovoce přecedíme do misky, přidáme k ostatním surovinám a zamícháme. Postupně přiléváme brandy z ovoce do správné hustoty (asi 3,5 dl). Hmotu vylijeme do vysypané pudingové formy, přikryjeme vystřiženým kolem z pečícího papíru velikosti vrchního okraje formy a zakryjeme alobalem, který dobře připevníme šňůrkou. Pečící papír je důležitý, aby zadržel srážející se vodu na alobalu a voda netekla na puding. Vezmeme velký hrnec, na dno složíme utěrku, nalijeme do něho vodu a dáme vařit. Do vroucí vody na utěrku vložíme pudingovou formu tak, aby voda vystoupala až do ¾ formy. Vaříme 5 hodin a neustále doplňujeme vodu. Po pěti hodinách formu vyjmeme, opatrně sundáme alobal a pečící papír tak, aby voda nestekla na puding. Jak puding vychladne, přikryjeme formu opět čistým alobalem, zabalíme do folie a dáme uležet do chladné místnosti na 4 týdny. Puding se uleží, změkne a všechny chutě se snoubí.

 

Houbový kuba

doba přípravy 60 minut bez namáčení

na 4 porce:

300 g velkých ječných krup

50 g sušených hřibů

400 g uzené kýty

1 velká oloupaná cibule

4 lžíce sádla

4 stroučky česneku

Špetka drceného kmínu

Sůl

Pepř černý mletý

Hrst lístků čerstvé majoránky

Houby si namočíme asi v půl litru vody zhruba na 1 hodinu, po uplynutí hodiny vložíme i s nálevem do hrnce, a pokud nebudou dostatečně ponořené, přidáme ještě vodu, lehce osolíme a pod pokličkou vaříme do měkka. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu, kam přidáme propláchnuté kroupy a pomalu vaříme na mírném stupni asi 20 minut, až jsou kroupy měkké. Rozehřejeme si troubu na 180°C. V průběhu vaření krup si v kastrolu na rozpáleném sádle orestujeme cibulku pokrájenou najemno spolu se špetkou kmínu a uzeným masem. Dozlatova osmahnutou cibulku odstavíme z plotny. Uvařené kroupy scedíme před cedník a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavily přebytečného šlemu, dobře necháme okapat a přidáme je k cibulce a uzenému masu, spolu s uvařenými houbami včetně odvaru z nich. Přidáme utřený česnek, majoránku a vše dobře promícháme. Do rozehřáté trouby vložíme odkrytý kastrol a necháme zapéct asi 10 minut. Poté vytáhneme z trouby a servírujeme na talíře pomocí tvořítek, dozdobíme čerstvou majoránkou.

 

Telecí roláda se sušenými brusinkami

Na 4 porce:

600 g telecí kýty

60 g sušených brusinek

5 lžic rumu

2 lžíce nasekaných mandlí

200 g slaniny

2 jarní cibulky

2 krajíčky tmavého toustového chleba

2 lžíce másla

1 vejce

sůl, pepř

½ kávové lžičky tymiánu

200 ml hovězího vývaru

30 g másla

Brusinky namočíme do rumu. Telecí kýtu naporcujeme na tenký obdélníkový plát. Maso mírně naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme tymiánem. Jarní cibulku a toustový chléb nakrájíme na kostky.

V pánvi na rozpáleném másle osmažíme nasekanou jarní cibulku a nastrouhaný toustový chléb, pak přidáme dva plátky slaniny a přimícháme okapané brusinky, nasekané mandle a vajíčko, vše podle chuti opepříme a osolíme.

Směs rozprostřeme na plát masa, ten stočíme do rolády a obalíme zbylými plátky slaniny. Roládu zabalíme do alobalu, položíme na pekáček, podlijeme hovězím vývarem a dáme péct na 40min do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení vyjmeme roládu z alobalu a výpek nalijeme do pánve. Přivedeme k varu a dosolíme podle chuti. Poté výpek vypneme a zahustíme studeným máslem. Již nevaříme.  Podáváme se šťouchanými bramborami.

 

Novoroční konfitovaný uzený bok s čočkou

Na 4 porce:

700 g uzeného boku

700 g vepřového sádla

3 snítky rozmarýnu

½ kávové lžičky drceného kmínu

5 stroužků česneku

Sůl, pepř

Na čočku:

100 g hnědé čočky

100 g červené čočky

100 g mrkve

100 g celeru

Polévková lžíce sekané zelené petrželky

2 polévkové lžíce medu

Šťáva z jednoho citronu

Sůl, pepř

Uzený bok nakrájíme na menší kousky, vložíme do nádoby, přidáme snítky rozmarýnu, oloupaný česnek a koření a zalijeme rozehřátým sádlem. Pečeme na 80°C v horkovzdušné troubě asi 12 h (nejlépe přes noc).

Zeleninu nakrájíme na velmi drobné kostičky. Hnědou čočku namočíme na dvě hodiny do vody, po dvou hodinách dáme vařit na 15 min. Poté přidáme červenou čočku a zeleninu a spolu vaříme dalších 10 min. Když je čočka měkká, slijeme přebytečnou vodu, přidáme med, citronovou šťávu a osolíme a opepříme. Hotové posypeme zelenou petrželkou.

 

Toskánský vepřový bok se zázvorovým zelím

Na 4 porce:

800 g vepřového boku bez kosti

10 snítek rozmarýnu

10 stroužků česneku

400 ml černého piva

2 polévkové lžíce třtinového cukru

600 g zelí

80 g zázvoru

2 polévkové lžíce oleje

3 polévkové lžíce sójové omáčky

2 polévkové lžíce vinného octa

Sůl, pepř

Vepřový bok naporcujeme na 4 špalíky, kůži nakrájíme na čtverečky, osolíme a opepříme. Maso dáme do pekáčku, podlijeme pivem a nasypeme do piva třtinový cukr. Pečeme přikryté do poloměkka asi 40 min na 180 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím oloupeme česnek, prolisujeme ho, nakrájíme nadrobno lístky rozmarýnu a smícháme. Po 40 minutách pečení maso potřeme česnekem a rozmarýnem a dopečeme dalších 15 min. Když je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku, výpek přecedíme do kastrolku a dochutíme cukrem a solí na omáčku.

Při pečení masa připravíme zázvorové zelí. Zelí nakrájíme na nudličky, zázvor ořežeme a nasekáme na drobno. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme zelí a zázvor a restujeme do měkka. Jak je zelí měkké, dochutíme ho solí, pepřem, sójovou omáčkou a octem.

 

Pošírovaný candát s citronovou omáčkou

4 porce candáta s kůží

100 ml bílého vína

1 polévková lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce másla

Sůl

400 ml smetany na šlehání

Šťáva ze 2 citronů

Sůl a cukr

Mrkev

Cuketa

Celer

Olej na smažení

Kůži na candátovi příčně nařežeme, řezy by měli být vedle sebe asi 3 milimetry a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem. Rybu položíme nejprve stranou s kůží dolů, přitlačíme do másla a oleje, aby se kůže vyrovnala a nezkroutila a krátce osmažíme. Poté rybu otočíme, hned zalijeme vínem tak, aby víno dosahovala ke kůži ale ne na ni, aby neztvrdla. Vypneme a necháme asi 4 min dojít.

Mezitím za studena smícháme smetanu s citronovou kůží, kůrou a podle chuti přidáme cukr a sůl. Jak smetana zhoustne, přendáme hrnec na plotnu a přihřejeme na 65 °C, ne více.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Rozpálíme olej a usmažíme zeleninové chipsy.

Candáta podáváme s citronovou omáčkou a zeleninovými chipsy z celeru, mrkve a cukety.

 

Černá vánoční omáčka s uzeným jazykem

100 g mrkve

40 g petržele

30 g celeru

1 celá skořice

2 hřebíčky

1 malý badyán

1 nové koření

1 bobkový list

150 ml černého piva

150 g nastrouhaného perníku

200 g povidel

30 g mandlí

20 g lískových ořechů

20 g vlašských ořechů

20 g rozinek

50 g sušených švestek

2 polévkové lžíce rumu

2 polévkové lžíce rybízové marmelády

1 polévková lžíce třtinového cukru

šťáva z jednoho citronu

kůra z jednoho citronu

400 g uzeného jazyka

500 ml hovězího vývaru

Den předem nastrouháme perník, smícháme ho s povidlím a černým pivem a necháme stát přikryté na chladném místě.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme a spolu kořením dáme vařit do 1l vody. Jak bude zelenina měkká, přecedíme zeleninový vývar. Asi 5 minut povaříme mandle a ořechy. Směs piva, perníku a povidel uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut.  Pozor, aby se nepřipálila. Poté za stálého míchání přiléváme kořeněný vývar. Vaříme spolu 20 minut. Nakonec přidáme povařené ořechy, mandle, nakrájené sušené švestky, rozinky, citronovou kůru a rybízovou marmeládu. Vaříme společně dalších 15 minut.  Dochutíme třtinovým cukrem a citronovou šťávou.

Mezi tím pozvolna vaříme těsně pod bodem varu uzený jazyk v hovězím vývaru asi 30 min.

Nakrájený uzený jazyk servírujeme spolu s černou omáčkou a houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři lehce pokapeme rumem.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist