Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Výčepní legendou Pilsner Urquell se stal Jiří Klusáček

4. září 2016  České nápoje   komentáře (0)  2760 x

Jiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské získal za svůj celoživotní přínos české pivní kultuře titul Výčepní legenda Pilsner Urquell. Výčepní legenda je ocenění těch nejlepších českých hospodských, kteří jsou svým nadšením a poctivým přístupem k řemeslu vzorem pro další generaci hostinských a pozdvihují tak úroveň české pivní kultury.

Jiří KlusáčekJiří Klusáček

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka na slavnostním ceremoniálu ocenil titulem Výčepní legenda Jiřího Klusáčka z restaurace Na Hradčanské. „To, že jsem se stal výčepní legendou, pro mě znamená strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat,“ popsal čerstvé pocity Jiří Klusáček, který svou první plzeň načepoval už v roce 1979, a tak svým hostům servíruje dokonalé plzeňské hladinky už téměř čtyřicet let.

„Aby byl hostinský ve své profesi opravdu dobrý, musí být osobností, kvůli které budou hosté do hospody přicházet a zase se tam vracet. Jiří Klusáček je právě ten typ hospodského, na kterém za výčepem hned poznáte, že to dělá hlavou, rukama i srdcem, a že pivo od něj bude opravdu zážitek,“ popisuje Václav Berka.

Jiří Klusáček během své mnohaleté praxe čepoval plzeňský ležák řadě známých osobností, hercům, sportovcům, dokonce i Václav Havel chodíval na jeho vyhlášenou plzeň. „Nejraději pivo čepuji na hladinku, zachová si tak jedinečný říz a čerstvost. Vše ale začíná už u čistoty výčepního zařízení a sklenic, to je naprostý základ,“ prozrazuje Klusáček recept na to jak „udělat“ nejlepší čepované pivo Pilsner Urquell a dodává: „Dobrému výčepnímu nesmí chybět hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Měl by být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, a musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.“ Své zkušenosti předává s úspěchem nové generaci hostinských.  V roce 2015 jeho svěřenec Lukáš Vitásek zvítězil v soutěži nejlepších výčepních plzeňského piva Pilsner Urquell Master Bartender.

Co Vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděl o získání titulu Výčepní legenda Pilsner Urquell?

Že si takové ocenění snad ani nezasloužím. Ale znamená pro mě strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat.

Jaké vlastnosti podle Vás nesmí chybět dobrému výčepnímu?

Především hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Také je hodně důležitá čistota. Když přijdu do restaurace, tak hned poznám, jestli tam budou mít dobré pivo. Když vidím špinavé sklo nebo neupraveného výčepního, tak si dám raději něco jiného. Podle mě by výčepní měl být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.

Měl jste jako mladý mezi výčepními nějaké vzory?

Nejraději jsme chodili v Praze do restaurace U Sojků, kde byli dva výčepní Čára a Vočko, a ti uměli nejlepší čepovaná piva, která jsem kdy pil. Díval jsem se jim pod ruce, okukoval a chtěl, aby mě to naučili, ale oni říkali, že si na to musím přijít hlavně sám. Přesto jsem se toho od nich hodně naučil.

A vy sám předáváte svoje umění mladší generaci výčepních?

Ne každý má to řemeslo v sobě. Měl jsem dvacet let svoji restauraci, vždy jsem tam měl lidi vzdělané v oboru, absolventy hotelových škol, uměli jazyky, ale neměli vztah k pivu a bez toho prostě nemůžete být dobrý výčepní. Když já nepiju kávu, tak ji opravdu dobrou nikdy neudělám. Sem tam ale člověk potká opravdový talent. Třeba loni jsem pomáhal s přípravou na soutěž o nejlepšího výčepního - Pilsner Urquell Master Bartender Lukáši Vitáskovi, který nakonec titul získal.

Titul Výčepní legenda udělil Plzeňský Prazdroj od roku 2012 již sedmi jedinečným hostinským, kteří hrdě předávají své profesní zkušenosti dál a přispívají tak k pozvednutí úrovně celého českého pohostinství.

VÝČEPNÍ LEGENDY PILSNER URQUELL 2012 až 2015

2012

Karel Hulata vládne U Zlatého tygra v Praze už čtyři desetiletí a je považován za otce čepování na hladinku. Na jeho „hladinky“ stojí hosté frontu.

František Šlapák se v restauraci U Reinerů v Písku stará o výčep a pivo už více než dvacet let. Stát za výčepem je pro něj posláním. „Ke správnému načepování plzně musí člověk mít nejen zlaté ruce, ale hlavně zlaté srdce.“

Roman Smolík z pražské restaurace Bredovský dvůr je známý víc pod přezdívkou Ozzy, podle fandovství k heavymetalové legendě. Mezi jeho speciality patří „Ozzyho zatáčka“-finálová fáze čepování, při níž dokáže dát pěně nezaměnitelný podpis.

2013

Tomáš Dastych čepoval v plzeňské restauraci U Rudolfina a momentálně si již užívá zaslouženého odpočinku. „Vždycky jsem si přál, aby se skvěle ošetřené pivo čepovalo v každé hospůdce, a to v každém koutu republiky. A mým snem je, aby čeští hospodští zase byli hrdí na svoji práci.“

2014

Bohumil "Bohoušek" Kundrt chtěl být jako malý kluk myslivcem a částečně se mu to podařilo, když zakotvil jako výčepní v Jelínkově hospodě. „Hostinský musí vytvářet příjemnou atmosféru, a jak se říká dělat dobré pivo,“ říká a výčepním doporučuje: „…dívat se na ty, co to umí, mluvit s lidmi a vydržet!“

2015

Julius Vanya provozuje Švejk restaurant U Věžičky v Kadani od roku 1991 a všem výčepním by doporučil to, co svým synům: „Aby každé pivo čepovali s láskou, to potěší štamgasty i náhodné hosty.“

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist