Světový den kávy
1. říjen 2025 České nápoje komentáře (0) 90 xRostoucí obliba kávy se odráží i v číslech. Předpokládaná světová spotřeba v letošní sezóně 2025/206 by měla dosáhnout rekordních 169,4 milionu šedesátikilových pytlů kávy, přičemž největší nárůst už nyní hlásí tradiční lídři – Brazílie, Vietnam a Indonésie .
Ani v Česku káva neztrácí na významu: každý Čech ročně vypije zhruba 2,5 kilogramu, což dohromady znamená domácí spotřebu kolem 24 tisíc tun. Není pochyb o tom, že káva je pro mnohé z nás nepostradatelným zdrojem energie a chvílí klidu během rušného dne.[1] Na Světový den kávy, který připadá na 1. 10., oslavujeme nejen její nezaměnitelnou chuť a vůni, ale i fascinující cestu, kterou urazila. Od horských oblastí Etiopie přes první kavárny, až po současnost, kdy kávu nacházíme i v podobě ready-to-drink ledových nápojů, které se staly přirozenou součástí rychlého životního stylu.
Od pastevců koz do evropské kavárny
Kořeny kávy sahají do 9. století, kdy byla objevena v Etiopii. Podle starých příběhů si pastevci všimli, že jejich kozy jsou po pojídání kávových třešní nezvykle čilé. Tento objev se rychle rozšířil a brzy se z plodů kávovníku začal připravovat nápoj, který dobýval nejprve arabský svět a následně i Evropu.
První kavárny vznikly v 16. století v Istanbulu, později v Benátkách a Londýně. Nebyla to jen místa, kde se podávala káva, ale také živá centra diskusí, umění a obchodu. Říkalo se jim „penny universities“, protože za cenu jednoho šálku jste měli přístup k debatám a nápadům, které často formovaly tehdejší společnost.[2]
Věděli jste, že…
Káva byla v 16. století považována za nebezpečnou a byla dokonce zakázaná. V roce 1511 guvernér Mekky, Khair Beg, zakázal kávu, protože ji považoval za nelegální nápoj, který podporuje radikální myšlení. Věřil, že káva je nebezpečná a opojná jako víno. Nařídil zabavení kávy a spálil její zásoby na ulicích. Naštěstí po veřejném odporu a zásahu sultána Egypta byl tento zákaz zrušen a káva se opět mohla volně pít.[3]
Za vznik osvěžující „iced coffee“ vděčíme Francouzům. V 19. století, během vojenské mise v Alžíru, hledali vojáci způsob, jak si dopřát oblíbenou kávu i v parném vedru severní Afriky. Tak vznikl mazagran – jednoduchý studený nápoj připravený z kávy, vody a cukru, servírovaný často s ledem. Tento recept se postupně šířil a proměňoval, až se vyvinul do dnešní podoby ledové kávy, kterou si můžeme vychutnat po celém světě. Mazagran je tak nejen prvním „cold brew“ nápojem v historii, ale také dokladem toho, že inovace a přizpůsobení kávových rituálů místnímu klimatu mají dlouhou tradici.[4]
Nedostatek kávy jako důvod k rozvodu
Káva byla vždy víc než jen nápoj. Dokládá to i kuriózní turecký zákon ze 16. století. Ten ženě umožňoval rozvést se s manželem, pokud jí nedopřával dostatek kávy. Tehdy se totiž věřilo, že pravidelný šálek je natolik zásadní, že jeho absence může být důvodem k ukončení manželství.
Zajímavostí je také první „instantní“ káva, kterou svět spatřil už v roce 1901. Více než půl století před tím, než se skutečně stala běžnou součástí domácností po celém světě. I dnes tak připomíná, jak inovace a láska k tomuto nápoji provázejí lidi po staletí.
Káva dnes: pestrost chutí a nové trendy
Současná kávová scéna je pestrá a rozmanitá jako nikdy předtím. Klasické espresso si stále drží své pevné místo, ale moderní trendy posouvají hranice chutí i způsobů konzumace. Objevují se osvěžující kombinace, jako je espresso tonic, které spojuje energii kávy s lehkostí toniku. Alternativní mléka – sójové, ovesné nebo mandlové – přináší nový rozměr a umožňují objevovat jemnější chuťové nuance. Ochucené speciality, například s karamelem, kokosem, pistáciemi nebo sezónními příchutěmi, ukazují, že káva nemusí chutnat jen „kávově“ a otevírají prostor pro kreativitu baristů i domácích nadšenců. Rychlý životní styl zároveň přivedl na scénu ledové a ready-to-drink varianty, díky nimž si můžeme svou oblíbenou kávu vychutnat kdykoli a kdekoliv, aniž bychom se museli vzdát kvality či chuti.
[1] https://new.helgilibrary.com/indicators/coffee-consumption-total/czech-republic/
[2] https://bigthink.com/the-past/penny-universities-coffeehouse/
[3] https://coffee-mill.com/historic-attempts-ban-coffee/
[4] https://perfectdailygrind.com/2023/02/what-is-mazagran-coffee/
Tisková zpráva Ice Coffe
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!