STR whisky od Kavalanu
19. srpen 2020 České nápoje komentáře (0) 1417 xNová whisky palírny Kavalan zrála v dubových sudech speciálně ošetřených ohoblováním, opálením a vypálením. Pět let poté, co ikonická whisky Kavalan Solist Vinho Barrique palírny Kavalan, získala na soutěži World Whiskies Award cenu pro „Nejlepší single malt whisky na světě", bude mít tento ikonický nápoj svého nástupce.
Palírna Kavalan oznámila, že v říjnu na Tchaj-wanu představí svou druhou STR whisky (S - shaved - ohoblování; T - toasted - opálení, R - Rechar - vypálení), a to jako součást exkluzivní sady 4 lahví pro letošní vánoční kolekci.
V roce 2006 vyvinuli Dr. Jim Swan a palírna Kavalan z Tchaj-wanu technologii ručního omlazování sudů zvanou STR. Při hledání co nejvýjimečnější chutě vznikla receptura na omlazování starých sudů na víno pomocí ohoblování, opalování a vypalování jejich vnitřního povrchu, což vedlo k odstranění kyselosti a ke zvýraznění chutí v prostředí tchajwanského subtropického podnebí.
I druhá whisky STR (Shave, Toast, Rechar) palírny Kavalan je velkou premiérou a jedná se vůbec o první rašelinovatou (peated) whisky, která zraje po sudech z ječmene pěstovaného na rašelinových vodách.
Pan Lee, generální ředitel palírny Kavalan, řekl, že technika STR dokáže probudit spící chutě uzamčené v sudech a jejím výsledkem jsou výraznější, lepší a ovocnější chutě, které jsou tak skvělé právě díky jedinečnému subtropickému podnebí okresu I-lan. Tyto chutě se pak snoubí s podmanivým, kouřovým aroma rašeliny.
„Od našeho vítězství na soutěži WWA, jsem byl mnohokrát dotazován na to, zda vyrobíme další pravou tchajwanskou STR whisky. Nyní, po letech experimentování, pevně věříme, že i druhá STR whisky naváže na skvělé výsledky whisky Vinhoa stane se tak značkou špičkové kvality pro fanoušky whisky z celého světa," řekl pan Lee.
Od roku 2015 whisky Vinho Barrique nepřestává porotce na soutěžích udivovat svým zpracováním a i letos získala ta nejvyšší ocenění. Na soutěži World Whisky Masters 2020, kterou pořádá organizace Spirits Business, získala tato whisky medaili za nejlepší chuť (Taste Masters), což je vůbec nejvyšší cena, která se v této globální soutěži uděluje. Na nedávné soutěži Tokyo Whisky and Spirits Competition v japonském Tokiu, získala tato whisky ocenění „Nejlepší z nejlepších - Best of the Best."
Co je STR?
Zkratka STR označuje způsob omlazení sudů na whisky ohoblováním (Shaved), opálením (Toasted) a vypálením (Rechar). Jedná se o průlomovou techniku, která vznikla v inovativní laboratoři firmy Kavalan a odtud se rozšířila do celého průmyslového sektoru. Ohoblované sudy z whisky odstraní nežádoucí vinné příchutě a kyselé složky. Opálené sudy do whisky uvolňují organické složky a nechávají vyniknout všem ovocným a vanilkových chutím. A vypálené sudy do whisky uvolňují příjemné chutě, jako jsou karamel a čokoláda, které vhodně doplňují její jemný ovocný nádech.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!