Světový den koktejlů už tuto neděli
9. květen 2018 České nápoje komentáře (0) 1116 xJe tomu již 212 let, co se objevila první definice o míchaném nápoji neboli koktejlu. Bylo to ve Spojených státech, které jsou pokládány za kolébku míchaných drinků. Do dějin tohoto barmanského umění jsme se však zapsali i my. Světový den koktejlů, jež je ustanoven na 13. května, totiž prosadil český barman a publicista Alexander Mikšovic.
První definice o míchaných drincích se objevila v roce 1806 ve Spojených státech. Historie tohoto barmanského umění je tedy poměrně stará. S nápadem, že by se mu mělo dostat i určitého uznání, však přišel až český barmana a publicista Alexander Mikšovic. V roce 1999 inicioval Světový den koktejlů, a tak už 19 let máme možnost jej 13. května slavit. A jak ho přivítat nejlépe? Přece koktejlem dle vaší chuti!
Smetanový koktejl pro krémové typy
Pokud si libujete v krémových tónech smetany, milujete vůni kávy, ale sem tam si rádi pochutnáte i na něčem ostřejším, pak je pro vás ideálním míchaným drinkem Flat White Martini. Tento jednoduchý, a přitom povzbudivě osvěžující koktejl v sobě skrývá likér Baileys Original společně s vodkou Smirnoff doplněnou
o kapku espressa.
Flat White Martini
Ingredience:
- 40 ml Baileys Original
- 40 ml Smirnoff vodky
- 25 ml espressa
- Led
- Kávová zrnka na ozdobu
Postup:
Do shakeru vložte hrst ledu, přilijte Baileys Original, následně Smirnoff vodku a espresso. Vše důkladně protřepejte, dokud se ingredience dokonale nespojí. Vzniklý koktejl nalijte do koktejlky na vysoké nožce a ozdobte kávovými zrnky.
Nasládlé či kořeněné. I rumové jazýčky se mohou odvázat
Milovníci rumu mají také široké možnosti. Přesto, že se tmavé rumy doporučují servírovat při pokojové teplotě (maximálně však do 20 stupňů), popřípadě jen s kapkou vody, vychutnat si je však můžete i originálněji.
Otisknete-li si například měsíček limetky z jedné strany do třtinového cukru a do mletých kávových zrnek ze strany druhé, stačí už jen zakousnout a zapít kvalitním rumem Pampero Seleccion. Nebo můžete lehce zaexperimentovat a vychutnat si z něj drink Old Fashioned.
Pampero Seleccion Old Fashioned
Ingredience:
- 60 ml Pampero Seleccion
- 10 ml cukrového sirupu
- kapka Angostura Bitters
- pomerančovou kůru na ozdobu
- led
Postup:
Do míchací sklenice vložte několik kostek ledu, přilijte bitters, následně všechny ostatní ingredience a promíchejte. Drink na závěr ovoňte pomerančovou kůrou.
Překvapit své přátele však můžete i drinkem s rumem Captain Morgan Black Spiced. Při jeho výrobě bylo použito výběrové koření, díky kterému si vychutnáte temně výraznou chuť se zjemněným závěrem.
Captain Morgan Black Spiced & Apple
Ingredience:
- 40 ml Captain Morgan Black Spiced
- 150 ml jablečného džusu
- plátky jablek
- limeta na ozdobu
- led
Postup:
Do vyšší sklenice si připravte led. Poté do ní přidejte rum Captain Morgan Black Spiced a dolijte jablečným džusem. Drink jemně promíchejte, přidejte plátky jablek a podávejte s limetou.
Chuť s americkým nádechem
Rádi si vychutnáte kvalitní whisky, ale čas od času byste ocenili i nějaké to zpestření? Nebojte se použít jedinečnou skotskou whisky Johnnie Walker Red Rye Finish jako součást koktejlu.
Red Rye Finish je jedním z nejpodařenějších experimentů blenderů Johnnieho Walkera. Ti se nechali inspirovat intenzivní sladkou chutí amerického bourbonu, žitné whiskey a delikátní chutí whisky skotské. Proto se může pochlubit dokonalou kombinací intenzity a sladkosti, ozvláštněnou ovocnými tóny a lehkou kořenitostí. Samotný je skvělý, pokud však zatoužíte po lehké změně, pak známý Manhattan vás jistě mile překvapí.
Red Rye Finish Manhattan
Ingredience:
- 40 ml Johnnie Walker Red Rye Finish
- 20 ml sladký vermut
- kapka Angostura Bitters
- kostky ledu
Postup:
Do míchací sklenice vložte led a odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou. Pak ho přes sítko nalijte ideálně do skleničky a vložte třešničku na napichovátku.
Chuť lesního jalovce nezklame nikoho
Potrpíte-li si na dobré pití, které provází historie, určitě jste už slyšeli o Gordon’s ginu. Milovníkům klasické kombinace gin & tonik snad ani tento gin, inspirovaný tradičním postupem výroby od roku 1880, představovat nemusíme. Za pozornost však stojí jeho růžová novinka. Ta své zbarvení získala díky nové receptuře, jež je doplněna o přírodní chuť a aroma jahod, malin a červeného rybízu.
Gordon’s Pink & Tonic
Ingredience:
- 40 ml Gordon’s Pink
- 150 ml tonicu
- Led
- Čerstvé jahody na ozdobu
Postup:
Sklenici na víno naplňte ledem a přilijte gin, následně tonic. Nápoj jemně promíchejte a podávejte s čerstvými jahodami.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!