Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Znovuzrozená legenda Beskyd 1129

27. únor 2020  České nápoje   komentáře (0)  2229 x

Regionální specialita Beskyd 1129 z frenštátské destilérky FLERET vychází z tajných receptur dávných beskydských pastevců ovcí, Valachů. Základ tvoří vyzrálý ovocný destilát, vyrobený tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidávání lihu, jehož chuť dál rozvíjejí maceráty. Beskyd 1129 Cafe Cafe s decentními tóny exotiky v sobě skrývá 40% tříletý švestkový destilát s macerátem z kávových zrn a kakaových bobů. Tajemstvím delikátního Beskydu 1129 Willi Willi je opět 40% destilát, tentokrát čtyřletý, z hrušek Williams, obohacený o macerát ze zeleného čaje Chun Mee. Chuť i vůně této znovuzrozené legendy s designem vesmírného architekta Tomáše Rouska a jeho ženy Veroniky Rousek Rabas, vás uchvátí od prvního doušku.

Znovuzrozená legenda Beskyd 1129Znovuzrozená legenda Beskyd 1129

Od Valachů k panu Kohnovi

Beskyd 1129 z frenštátské destilérky FLERET odkazuje k dobám, kdy do našich krásných, ale drsných nejvýchodnějších hor přišli karpatští Valaši a s nimi pastevectví, salašnictví a jeden neotřelý obchodní artikl. Valaši totiž prodávali ovocné pálenky, ozvláštněné maceráty z bylin i kávy, spolu s produkty z ovcí. Právě ty učarovaly zakladateli druhé nejstarší destilérky u nás, panu Jakubu C. Kohnovi natolik, že získal tajný, po generace předávaný recept. A po čase začal sám ve Frenštátě vyrábět pálenky například s maceráty kávy a čokolády.

Tak alespoň popisuje výrobu slivovice Tomáš Novák z destilérky FLERET, kde odpovídá mimo jiné za inovace a obchod. Tato destilérka má nejen historii dlouhou, ale nanejvýš zajímavou, navíc úzce propojenou s Valašskem a Beskydami. Frenštátský měšťan, pan Jakub C. Kohn, dostal v roce 1850 nápad. V zásadě jednoduchý – chtěl zachovat na delší dobu to, co zdejší kraj nabízel a nabízí, tedy ovoce a pak bylinky. Založil tedy rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“.

Takhle to vypadá jednoduše, ale Jakub C. Kohn chtěl mít vše dotažené k dokonalosti. Na svých výpravách na kopčiska si všímal, na jakých bylinkách si místní zvěř pochutnává, a zajímalo ho, co místní pastevci pili a pijí. Ti mu také vyprávěli, že je dávným zvykem si na pastvu vzít bylinkový čaj nebo kávu z cikorky či šípkových jadýrek s trochou pálenky pro zahřátí. Jakub C. Kohn neúnavně zkoušel, testoval jednotlivé odrůdy ovoce i různé poměry vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce, zkoušel maceráty z nejrůznějších bylinek a bobulovin, dokud nebyl spokojen. Vyplatilo se. Podnik si vysloužil skvělé jméno a brzy rozváželi destiláty a likéry po celé Moravě a Slezsku i Čechách. Firma později přešla z otce na syna Felixe a v rukách Kohnových zůstala až do roku 1943. Pak nastala padesátiletá pauza, než roku 1991 obnovila destilérka po dohodě s vnučkou pana Kohna výrobu pod novým názvem FLERET.

Slivovice do kávy nebo naopak?

Těžko říci, jak by si destilérka vedla, kdyby se u jejích dveří jednoho dne neobjevil pan Baran, poslední žijící míchač od pana Kohna. Přinesl s sebou velkou tašku plnou starých lahví, receptur a etiket. Tradice byla navázána. Sto sedmdesát let starý příběh čistých ovocných destilátů a likérů, které si v sobě nesou to nejlepší ze sluncem políbeného ovoce, paměť čiré beskydské vody a horských bylin, mohl pokračovat.

A co vlastně pan Kohn při návštěvě pastevců v kopčiskách objevil? Destilát ze švestek nebo hrušek s macerátem kávy či čaje, který dávní pastevci pili vlastně naopak podle hesla „na to gořalenka na svět přišla, aby starost z hlavy vyšla“. Právě tohle začali nyní v destilérce FLERET opět vyrábět.

Základem je čistý ovocný destilát, ne líh

„Bázi jedinečného Beskydu 1129 představuje čistý, přírodní ovocný destilát s obsahem alkoholu 40 %, který vzniká tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidáváním lihu, a před dalším zpracováním ještě několik let zraje. To je jedinečné – většina výrobců jde totiž podstatně jednodušší
a levnější cestou, kdy bázi likéru tvoří líh. Vyzrálé destiláty se ještě ochucují cukrovým rozvarem,“
říká Tomáš Novák, duchovní otec této inovace frenštátské destilérky FLERET.

Káva k trnce, čaj k hrušce

Základem Beskydu 1129 Cafe Cafe je čtyřicetiprocentní tříletý švestkový destilát. „V tomto čistém přírodním destilátu připravujeme maceráty ze směsi kávových zrn a kakaových bobů. Oba maceráty se připravují samostatně, poté se míchají a několik týdnů společně vše odpočívá v nerezových tancích. Kávová zrna typu Arabica vybíráme primárně z jihoamerických států jako jsou Kolumbie, Chile, Bolívie apod.,“ prozrazuje Tomáš Novák.

Beskyd 1129 Willi Willi v sobě naproti tomu skrývá čtyřicetiprocentní čtyřletý destilát z královny mezi hruškami – odrůdy Christ-Birne Williams – s macerátem z lístků zeleného čaje Chun Mee. „Tento čaj vyniká lehce nasládlou chutí a svou aromatikou připomíná vůni lesa a medu.  Cesta k této kombinaci byla velmi dlouhá, ale po přechutnání jednotlivých vymacerovaných čajů jsme se rozhodli právě pro čaj Chun Mee jakožto ideální pro kombinaci s Williamskou“, dodává Tomáš Novák.

Hvězdný obal

Neotřelý je i design lahví, z nichž promlouvá pokora k úchvatnému Beskydsku, připomínajícímu ztracený ráj, k tradicím a rukodělným postupům dávných předků. Za návrhem stojí světově známý pár architektů a designérů, Tomáš Rousek a jeho žena Veronika Rousek Rabas. Ručně malované motivy, typické pro Beskydsko, jsou přitom přeneseny do digitální formy a přímo natištěny na každou láhev. Vše je dovedené k dokonalosti. Číslo 1129 odkazuje k nadmořské výšce majestátního Radhoště, který je na dohled od frenštátské destilérky FLERET.

Prodej a cena

Beskyd 1129 se prodává ve dvou objemech: pro maloobchod je určena 0,5l láhev, která se prodává např. v síti Albert za 529 Kč, větší 0,7l láhev je určena pro podávání v barech, hotelech a restauracích.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

3.27 hvězdiček / Hodnoceno: 11x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist