Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Hroznový sirup z Dobré Vinice

19. listopad 2021  České nápoje   komentáře (0)  408 x

Palačinky, lívance, zmrzlina, řecký jogurt, ořechy, sýry (zejména kozí), ovocné a zeleninové saláty, obilné kaše, marinády na zeleninu i maso… Sladkých a slaných jídel, k jejichž přípravě či dochucení se hodí pekmez neboli hroznový sirup, je bezpočet. Pekmez je tradičně hojně používán v Turecku a arabských zemích a jeho obliba roste i u nás.

Hroznový sirup z Dobré ViniceHroznový sirup z Dobré Vinice

moravském vinařství Dobrá Vinice, které už více než dvacet let produkuje prvotřídní autentická vína v biokvalitě, jej připravují pomalým odpařováním hroznového moštu. Jde o 100% přírodní produkt, který neobsahuje žádné přidané látky. Domácí hroznový sirup pekmez je v prodeji v e-shopu Dobré Vinice.

Pekmez se v kuchyni používá například místo javorového či datlového sirupu. Díky draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a dalším prospěšným minerálům obsaženým v hroznovém víně je velmi zdravou alternativou.  Pro inspiraci nabízíme rychlý a chutný recept od britského šéfkuchaře izraelského původu Yotama Ottolenghiho:

Pečené toasty se smetanovým sýrem a pekmezovou redukcí podle šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho

Příprava 15 min. / Pečte 6 min. / Podává se jako svačina pro 4 osoby

Ingredience: 4 plátky kváskového chleba nebo celozrnného toastu / 3 lžíce olivového oleje / 150 ml hroznového pekmezu / 100 ml tahini / 2 polévkové lžíce bílých sezamových semínek, opražených a lehce rozdrcených v hmoždíři / 1 polévková lžíce černých sezamových semínek, opražených a lehce rozdrcených v hmoždíři / ½ lžičky vločkové soli / 200 g smetanového sýra

Postup: Plátky chleba či toastu dáme na velký plech a z obou stran ho potřeme olivovým olejem. Pečeme na středně vysokou teplotu celkem pět až šest minut,  v polovině plátky otočíme, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé z obou stran. Udržujeme plátky teplé až do servírování.

V malé misce vymícháme dohladka pekmez a tahini a poté dáme stranou. V druhé malé misce smícháme opražená sezamová semínka a vločkovou sůl. Nakonec chleby rovnoměrně a hustě potřeme smetanovým sýrem, pokapeme nebo přelijeme lžící směsi pekmezu a tahini a navrch posypeme lžičkou směsi sezamových semínek. Podávejte s miskami se zbylou pekmezovo- sezamovou směsí a semínky na přidání.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist