Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Hroznový sirup z Dobré Vinice

19. listopad 2021  České nápoje   komentáře (0)  1584 x

Palačinky, lívance, zmrzlina, řecký jogurt, ořechy, sýry (zejména kozí), ovocné a zeleninové saláty, obilné kaše, marinády na zeleninu i maso… Sladkých a slaných jídel, k jejichž přípravě či dochucení se hodí pekmez neboli hroznový sirup, je bezpočet. Pekmez je tradičně hojně používán v Turecku a arabských zemích a jeho obliba roste i u nás.

Hroznový sirup z Dobré ViniceHroznový sirup z Dobré Vinice

moravském vinařství Dobrá Vinice, které už více než dvacet let produkuje prvotřídní autentická vína v biokvalitě, jej připravují pomalým odpařováním hroznového moštu. Jde o 100% přírodní produkt, který neobsahuje žádné přidané látky. Domácí hroznový sirup pekmez je v prodeji v e-shopu Dobré Vinice.

Pekmez se v kuchyni používá například místo javorového či datlového sirupu. Díky draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a dalším prospěšným minerálům obsaženým v hroznovém víně je velmi zdravou alternativou.  Pro inspiraci nabízíme rychlý a chutný recept od britského šéfkuchaře izraelského původu Yotama Ottolenghiho:

Pečené toasty se smetanovým sýrem a pekmezovou redukcí podle šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho

Příprava 15 min. / Pečte 6 min. / Podává se jako svačina pro 4 osoby

Ingredience: 4 plátky kváskového chleba nebo celozrnného toastu / 3 lžíce olivového oleje / 150 ml hroznového pekmezu / 100 ml tahini / 2 polévkové lžíce bílých sezamových semínek, opražených a lehce rozdrcených v hmoždíři / 1 polévková lžíce černých sezamových semínek, opražených a lehce rozdrcených v hmoždíři / ½ lžičky vločkové soli / 200 g smetanového sýra

Postup: Plátky chleba či toastu dáme na velký plech a z obou stran ho potřeme olivovým olejem. Pečeme na středně vysokou teplotu celkem pět až šest minut,  v polovině plátky otočíme, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé z obou stran. Udržujeme plátky teplé až do servírování.

V malé misce vymícháme dohladka pekmez a tahini a poté dáme stranou. V druhé malé misce smícháme opražená sezamová semínka a vločkovou sůl. Nakonec chleby rovnoměrně a hustě potřeme smetanovým sýrem, pokapeme nebo přelijeme lžící směsi pekmezu a tahini a navrch posypeme lžičkou směsi sezamových semínek. Podávejte s miskami se zbylou pekmezovo- sezamovou směsí a semínky na přidání.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist