Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Může být Aperitivo moment populární i u nás?

12. říjen 2018  České nápoje   komentáře (0)  78 x

Principem Aperitivo momentu je setkání skupiny přátel či rodiny, při kterém se popíjí drinky a pojídá drobné občerstvení. Jde především o prožití společné chvíle, kterou doprovází gastronomický požitek. „Čas mezi 16:00 hod. a 20:00 hod. je pro gastronomické podniky relativně hluchý. Chtěli bychom je proto inspirovat, aby lákali lidi po práci na skleničku kvalitního drinku. Jelikož jsou však lidé po práci hladoví, je ideální jim nabídnout drobné jídlo. Podle italské tradice k nápoji gratis. Abychom inspirovali podniky, jak by takové jídlo mělo vypadat, oslovili jsme Jana Punčocháře, jenž pro nás připravil fantastické tipy, které jsou jednoduché a levné na přípravu, ale zároveň působí velmi hodnotně,“ vysvětluje Alexander Suja, group brand manager společnosti Stock-Plzeň Božkov.

Může být Aperitivo moment populární i u nás?Může být Aperitivo moment populární i u nás?

Trend „Aperitivo moment“ se i u nás stává pravidelným rituálem. Ačkoliv jsou v různých zemích přístupy k tomuto společenskému setkávání trochu odlišné, v zásadě se jedná o příjemně strávený čas se sklenkou dobrého drinku a jednoduchých chuťovek po náročném pracovním dni. Původní italskou tradici, Aperitivo moment, si zákazníci nejlépe vychutnají v podvečerním čase před večeří ve svém oblíbeném baru.

Gordon’s, distribuční značka společnosti Stock Plzeň – Božkov, se inspirovala tímto momentem, pro který ve spolupráci s šéfkuchařem Janem Punčochářem, vznikla exkluzivní řada receptů doplněná o oblíbené drinky na bázi ginu, které dokonale podtrhnou podvečerní atmosféru. „Aperitivo je celkem zajetý trend v jižanských zemích a je skvělé, že se gin Gordon’s snaží tuto příjemnou popracovní chvilku zavést i u nás. Ve svých receptech jsem se snažil správně napárovat chutě surovin na bylinky či ovoce, které je v jednotlivých drincích nebo i v ginu obsažené. Najdete tu rybu, ovoce i trhané maso, nejde ale o klasické porce, spíše jde o menší jídla, která je příjemné zakousnout k vašemu drinku po práci,“ popisuje Jan Punčochář, šéfkuchař restaurace Grand Cru Restaurant & Bar.

Aperitivo moment inspiruje přátele k častějšímu setkávání, při kterých si užijí vzájemnou společnost a dobré jídlo a pití, kterým se naladí na nadcházející večer. Speciálně sestavené recepty perfektně doplňují chuť míchaných drinků na bázi nejoblíbenější značky ginu Gordon’s. Zvolené ingredience naladí chuťové pohárky pro dokonalé vychutnání oblíbeného drinku gin & tonik, rozvoněného citrusovými plody nebo snítkou rozmarýnu. Tyto exkluzivní chuťovky si hosté vychutnají v rámci Aperitivo momentu ve svém oblíbeném podniku, nebo se mohou recepty inspirovat a připravit je pro své přátele v pohodlí domova.

Marinovaný siven

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g filet sivena
  • 300 g soli
  • 150 g cukru
  • 2 ks citronu
  • 20 g semínek fenyklu
  • 500 g vodního melounu
  • 2 ks citronu
  • 30 g cukru krupice
  • 80 g černých oliv
  • 100 g sušených rajčat

Na studenou polévku potřebujete:

  • 2 ks plátků veky
  • 10 ml červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g salátové okurky
  • 1 ks menší cibule
  • 200 g zelené papriky
  • 200 g loupaných krájených rajčat (může být konzerva)
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Filet sivena očistěte a vykostěte.
  2. Sůl, cukr, citronovou kůru a šťávu smíchejte, přidejte rozmixovaná semínka fenyklu a rybu důkladně zasypte připravenou směsí. Nechte 2 hodiny marinovat, poté filet opláchněte pod studenou vodou a osušte.
  3. Meloun očistěte, nakrájejte na kousky, zakápněte citronem a přidejte cukr. Dejte do uzavíratelného pytlíku a nechte v lednici 1 hodinu marinovat.
  4. Zeleninu nakrájejte na kousky, přidejte rajčata, osolte a zalijte octem. Marinujte zhruba 2 hodiny a poté vše rozmixujte, zahustěte vekou a znovu rozmixujte v hladkou polévku.
  5. Filet sivena nakrájejte na plátky či menší kostičky a vložte do talíře. Přidejte meloun, položte na něj sušená rajčata, olivy a důkladně zalijte polévkou.

Tip na drink:

Gordon´s Premium pink gin & Fentimans tonik & jahody nebo maliny

Krevetový sendvič

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g obřích krevet
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 50 g čerstvého koriandru
  • 30 g červeného kari
  • 100 ml kokosového mléka
  • 20 g čerstvého chilli
  • 1 ks citronové trávy
  • 1 ks citronu
  • 200 g rukoly
  • 200 g růžového grepu
  • 4 ks housek na hot dog
  • 100 ml majonézy

Postup:

  1. Krevety oloupejte, zbavte střívek, osolte a spolu s 0,5 dl olivového oleje vložte do uzavíratelného pytlíku.
  2. Vložte do předehřáté trouby na 70 °C zhruba na 12 minut.
  3. Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte chilli, citronovou trávu, čerstvé kari, nasekaný koriandr a zalijte kokosovým mlékem.
  4. Směs zredukujte, přidejte krevety vařené v páře a prohřejte. Poté nechte vychladnout.
  5. Rukolu zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a promarinujte.
  6. Housky rozpulte a vložte do trouby předehřáté na 190 °C.
  7. Na opečené housky vyskládejte marinovanou rukolu, krevety s omáčkou, filátka růžového grepu (pouze dužinu), lžičku majonézy a přiklopte.

Tip na drink:

Gordon´s London dry gin & Fentimans tonik & růžový grep & rozmarýn

Melounový salát

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g vodního melounu
  • 200 g sušených rajčat
  • 200 g čerstvých rajčat
  • 50 g bazalky
  • 50 ml malinového octa
  • 1 dl olivového oleje
  • 200 g sýru feta
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ks citronu
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Meloun očistěte, osolte, zakápněte citronovou šťávou z celého citronu, přidejte třtinový cukr, dejte do uzavíratelného pytlíku a nechte 30 minut marinovat ve vodě s ledem.
  2. Sušená i čerstvá rajčata nakrájejte, osolte a zakápněte malinovým octem.
  3. Meloun vyjměte, nakrájejte na větší kostky, zakápněte olivovým olejem, přidejte fetu a smíchejte s rajčaty.
  4. Závěrem natrhejte lístky bazalky a lehce promíchejte.

Tip na drink:

Gordon´s Premium pink gin & Fentimans tonik & jahody nebo maliny

Roastbeef v housce

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g kvalitní roštěné
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 dl řepkového oleje
  • 150 ml majonézy
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 ks little gem salátu
  • 8 ks sušených rajčat (2 na porci)
  • 1 dl rajčatového octa (lze nahradit vinným)
  • 1 ks pomeranče
  • 100 g oliv Taggiasca
  • 50 g sušených rajčat
  • 4 ks kvalitního chleba

Postup:

  1. Roštěnou osolte a opepřete, přidejte hořčici, worcester, olej a nechte den v lednici marinovat (přiklopené).
  2. Pánev rozpalte, maso zprudka opečte po všech stranách a vložte do trouby na 110 °C. Teplotní sondu pro měření teploty v jádře masa nastavte na 55 °C. Jakmile sonda zvukovým signálem oznámí, že uvnitř masa je stanovená teplota, vyndejte z trouby, zatěžkejte a nechte v lednici vychladnout.
  3. Vezměte salát little gem a zakápněte šťávou z celého pomeranče, přidejte olej a sůl. Promíchejte, zavakuujte uzavíratelným pytlíkem a nechte marinovat.
  4. Do majonézy zamíchejte nasekaný tymián a hrubý pepř.
  5. Olivy a sušená rajčata rozmixujte najemno.
  6. Chléb opečte po obou stranách a skládejte jednotlivé vrstvy – maso s tymiánovou majonézou, dva kusy sušených rajčat, marinovaný salát, navrch tapenádu z oliv a přiklopte.

Tip na drink:

Gordon´s London dry gin & Fentimans tonik & pomeranč & tymián

Gaspacho s tuňákem

  • 400 g okurek
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 50 ml vinného bílého octa
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g čerstvého kopru
  • 1, 5 dl olivového oleje
  • 400 g tuňáka
  • Nadrcený růžový pepř
  • Salát z mořských řas
  • 0,01 ml yuzu

Postup:

  1. Okurky nakrájejte na malé kostičky, přidejte sůl, pepř, celý stroužek česneku, kopr, vinný ocet, vývar a nechte společně jeden den marinovat.
  2. Směs následně mixujte a postupně přilévejte olivový olej tak, aby vzniklo hladké gaspacho.
  3. Tuňáka osolte, přidejte nadrcený pepř, pokapejte olivovým olejem a na rozpálené pánvi restujte po obou stranách asi 10 vteřin tak, aby byl tuňák na povrchu opečený a uvnitř syrový.
  4. Gaspacho vložte do misky, přidejte nakrájeného tuňáka, zasypejte salátem z mořských řas a zakápněte yuzu omáčkou.

Tip na drink:

Gordon´s London dry gin & Fentimans tonik & Limeta

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist