Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Český chřest

2. květen 2022  České nápoje   komentáře (0)  288 x

Právě probíhá období chřestové sezóny. V České republice se chřest používal už za první republiky a byl považován za krále zeleniny. Také díky společnosti Český chřest, která ho pěstuje na polích v okolí Mělníka, se v posledních letech opět stává součástí české gastronomie.

Český chřestČeský chřest

Asparágus neboli chřest, v České republice také známý pod lidovým názvem špargl, se přirozeně vyskytuje v Evropě, ale také ve Velké Británii nebo Skandinávii.  Jedná se o velmi starý druh zeleniny, pěstovali ho už staří Římané a Řekové a jednalo se o pokrm pro bohaté. Dnes už je rozhodně dostupnější a receptů s chřestem stále přibývá, zejména díky jeho léčivým účinkům na lidský organismus. A kde chřest koupit? Nemusíte nijak složitě hledat, chřest od českých pěstitelů najdete například v prodejnách Tesco.  „Odebíráme chřest přímo od pěstitele z farmy Český chřest, takže můžeme zákazníkům garantovat, že u nás najdou český chřest, který nikam daleko necestoval a neztratil tak na své kvalitě a čerstvosti,“ říká Petra Vavro, nákupčí zeleniny ze společnosti Tesco.

Česko, vyhlášený pěstitel chřestu

Český chřest byl velmi oblíbený už v prvorepublikové kuchyni. V době socialismu z nabídky obchodů téměř vymizel a objevil se až v 90. letech, kdy ho u nás začali pěstovat farmáři z Holandska. V Česku se však bohužel moc neohřál a většina se vyvážela do zahraničí. Česká firma Český chřest pěstuje tuto jarní zeleninu na farmě v Hostíně u Vojkovic a pyšní se vysokou kvalitou. „Písčitá půda, kterou v Hostíně máme, dodává chřestu potřebné živiny a sladkou chuť, čímž se ten náš odlišuje od dováženého,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů společnosti Český chřest Jiří Šafář. Český chřest je nejkřupavější a nejchutnější právě v den své sklizně.

Chřest jako přírodní afrodiziakum

Nejenom že chřest působí velmi pozitivně na ženskou i mužskou plodnost, ale známý je i jako afrodiziakum. Obsahuje směs živin, které čistí močové cesty, zvyšují energii a pomáhají neutralizovat přebytečný amoniak v těle, který může způsobovat sexuální nezájem. Díky vysokému obsahuje draslíku, kyseliny listové a vitamínu E konzumace chřestu pohání produkci testosteronu.

Blahodárné účinky

Chřest dobře chutná, ale je také velmi prospěšný pro vaše zdraví. Snižuje cholesterol, riziko srdečního selhání, podporuje trávení a imunitní systém. Pomocníkem je také při dietě, jelikož 100 g chřestu obsahuje pouze 20 kalorií. Zabraňuje zadržování vody v těle a obsahuje velké množství vitaminů, jako například:

  • Vitamin K, který udržuje zdravé vaše kosti.
  • Vitamin C, antioxidant pozitivně působící na vaši pokožku.
  • Vitamin A, nezbytný k správné funkci imunitního systému.
  • Vitamin E, udržuje zdravé cévy a silné srdce.

Jak vybrat ten správný?

Říká se, že nejlepší chřest je ten, který byl ještě ráno zasazený v hlíně. Čerstvý chřest je lesklý, má pevnou strukturu a sevřené hlavičky. Společnost Český chřest, která dodává farmářkou zeleninu například právě do řetězce Tesco, sklízí v sezóně každé ráno. Jenom tak zajistí svým zákazníkům ten nejlahodnější zážitek. „V sezóně sklízíme každý den a jsme rádi, že Tesco dokáže chřest rychle dodat do svých obchodů. Díky jejich přístupu dokážeme společně nabídnout zákazníkům náš chřest co nejčerstvější,“ doplňuje Šafář a dodává: „Tím podporuje nejen nás jako české zemědělce, ale především dobré jméno českého chřestu.“

Nezapomeňte na správnou přípravu

Obliba chřestu v České republice v posledních letech stoupá a na internetu najdete nespočet receptů. Nezapomeňte ale na správné zpracování, aby váš zážitek s touto zeleninou stál za to. „Bez důkladného oloupání byste se zbytečně připravili o gurmánský zážitek a přirozeně sladkou chuť našeho hostínského chřestu,“ podotýká Šafář. A co radí?

  • Bílý chřest je potřeba pečlivě oloupat až po hlavičku, protože slupka obsahuje hořké silice.
  • U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku.
  • U mladého zeleného chřestu nemusíte loupat vůbec.

Stejně tak jako má chřest nespočet pozitivních účinků na naše zdraví, máme také velké množství způsobů, jak si ho doma připravit.

  • Grilování. Jednoduchá a rychlá příprava a výsledkem bude krásně křupavý chřest. Doporučujeme obalit ve slanině, lehce osolit a opepřit. Fantazii se však meze nekladou.
  • Syrový. Ano, možná vás to překvapí, ale stejně jako jinou zeleninu, můžete chřest jíst bez tepelné úpravy. V tomto případě však nezapomeňte výhonek oloupat.
  • Blanšírování. Budete potřebovat střední hrnec, přivedete vodu k varu a silně osolíte. Chřest stačí vařit pouze 3-5 minut a je připraven k jídlu.
  • Pokud patříte mezi milovníky krémových polévek a omáček, můžete chřest připravovat i tímto způsobem. Nejprve se musí uvařit, nebo osmažit a následně můžete rozmixovat v mixéru.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist