Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Nebojte se tuňáka v konzervě

4. říjen 2021  České nápoje   komentáře (0)  1108 x

Snad každá poučka o zdravém životním stylu radí zařadit do jídelníčku ryby. Konzervovaný tuňák může být cestou, jak toto pravidlo splnit. Navíc železná zásoba v podobě konzervy s touto chutnou a zdravou rybou se jistě najde v naprosté většině domácností. Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na kvalitu obsahu tuňákových konzerv. Výsledky byly celkově uspokojivé, nedostatky se ukázaly zejména v použité formě rybího masa.

Nebojte se tuňáka v konzervěNebojte se tuňáka v konzervě

Z mnoha variant, po kterých můžete v regálech obchodů sáhnout, dTest nechal otestovat konzervy tuňáka ve vlastní šťávě od devíti značek. Jak mají jednotlivé obchodní úpravy tuňákových konzerv vypadat, popisuje obchodní norma daná evropským nařízením číslo 1536/1992. Z ní rovněž vycházela očekávání hodnotitelů, kteří posuzovali kvalitu, bezpečnost, chuť i to, zda výrobci nešidí na váze. „Do laboratoře jsme poslali konzervované tuňáky ve formě kousků, kusů i celých částí rybího masa,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Podoba masa hraje klíčovou roli při posuzování kvality. Obchodní norma pro tuňákové konzervy rozlišuje pět forem – od celých kusů masa a filet přes kusy a kousky různých velikostí až po drť, která je nejméně hodnotná. V případě formy celého tuňáka není výskyt malých kousků žádoucí, povoleny jsou pouze z důvodu doplnění celého kusu na deklarovanou hmotnost a nesmějí představovat více než 18 % hmotnosti rybího masa.

Právě za rozdíly mezi konzistencí uvedenou na obalu a tou skutečnou se při hodnocení udělovaly nejhorší známky. „Na výskyt drobných kousků si hodnotitelé stěžovali u konzerv Isabel Atún al natural a Sun & Sea Tuna in Brine. V jejich nálevu byly patrné drobné kousky, navíc maso vykazovalo velmi drobivou konzistenci,“ citovala Hoffmannová z hodnocení jednotlivých výrobků. Problém s drobivostí masa se objevil u více výrobců, dokonce i v případě konzervy Penny/Gran Mare Tuna Filets in Brine, která v této kategorii získala nejvyšší hodnocení.

Laboratoř také zkoumala přítomnost těžkých kovů v rybím mase. „Naměřené koncentrace rtuti představovaly zhruba desetinu předepsaného limitu,“ rozptýlila  Hoffmannová častou obavu z obsahu nežádoucích látek ve svalovině mořských ryb. Existují druhy tuňáka, které rtuť z prostředí akumulují mnohem více než ostatní, například tuňák křídlatý a žlutoploutvý. Ty se ale k výrobě konzerv obvykle nepoužívají. V plechovkách zpravidla najdeme tuňáka pruhovaného, který zadržuje pouze malá množství rtuti.

Experti v rybím mase také ověřovali koncentrace olova a kadmia. Olovo se nenašlo ani v jediném vzorku a naměřené hodnoty kadmia se s rezervou vešly do předepsaného limitu. Kromě zmiňovaných látek se pátralo i po histaminu. Jako stopu po přítomnosti některých mikroorganismů můžeme tento nebezpečný alergen najít ve zrajících sýrech nebo kazících se rybách. „Dostane-li se histamin do těla z jídla, může v závislosti na množství vyvolávat bolesti hlavy, dýchací potíže či pokles krevního tlaku,“ vysvětlila Hoffmannová a dodala, že v tomto směru byly všechny konzervy zcela v pořádku.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist