Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Olivové oleje Ellada

2. listopad 2023  České nápoje   komentáře (0)  511 x

Olivový olej, který je nazýván tekutým zlatem a je základním kamenem středomořské stravy, uctívaly a milovaly již antické kultury starého Řecka či Říma, které mu připisovaly skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Říká se, že olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě a také šéfkuchaři potvrdí, že by měl být nezbytnou ingrediencí v kuchyni každého amatérského i profesionálního kuchaře, bez které se zkrátka neobejdou. A kdo by nechtěl pro své zdraví a kuchyni to nejlepší…

Olivové oleje ElladaOlivové oleje Ellada

Řecký olivový olej Ellada nese označení extra panenský, což zaručuje nejvyšší možnou kvalitu zpracovaných oliv a použití pouze mechanických postupů při jeho zpracování. Tento olivový olej pochází z rodinných olivových hájů na Krétě, o které rodina Stivaktakisova pečuje udržitelnými metodami podporujícími zdravé životní prostředí. Všechny olivy sklízejí ručně, následně probíhá mechanické zpracování a lisování oliv za studena. Díky tomu se v oleji zachová vysoký obsah vitamínů a chlorofylu a dalších prospěšných a cenných látek. V jejich nabídce najdete také limitovanou edici nefiltrovaného olivového oleje, který není vhodný na tepelnou úpravu, zato ve studené kuchyni si jeho chuť zamilujete.

Olivové háje rodiny Stivaktisových se nacházejí v náhorních oblastech Lasithi a v okolí městečka Agios Nikolaos ve středovýchodní části ostrova Kréta nad zálivem Mirabello, které jsou svým podnebím a úrodnou půdou ideální právě pro pěstování olivovníků. K této oblasti se vztahuje dávná historie datovaná až do období mínojské civilizace (doby bronzové) a samozřejmě všudypřítomná tradice pěstování oliv a výroby olivového oleje. Stromy i úrodu ošetřují Stivaktakisovi výhradně šetrnými způsoby, které podporují zdravé životní prostředí a v malé rodinné produkci zpracovávají olivový olej prvotřídní kvality.

Zpracování oliv věnujeme opravdu velkou pozornost a pečlivost. Díky šetrným postupům dokážeme zachovat vysokou nutriční hodnotu oleje, která v kombinaci s lisováním za studena tvoří prvotřídní kvalitu olejů Ellada. Náš olej má velmi nízkou kyselost a je bohatý na polyfenoly, které vytváří ovocnou a lehce nahořklou až pikantní chuť. Extra panenský olivový olej, který je za studena lisovaný, získáváme pouze mechanickými postupy z těch nejlepších oliv, které se urodily,“ říká výrobce a dovozce tohoto olivového oleje a majitel obchodu a značky ELLADA Emmanouil Stivaktakis, který již od roku 2012 žije a podniká v ČR. „Olivový olej Ellada je vyráběn z oliv sklizených z našich rodinných olivových hájů, které se nacházejí jednak v okolí obce Vryses, městečka Agios Nikolaos v oblasti zálivu Mirabello a také z Mesarské planiny v jižní části střední Kréty, a z okolí obce Viannos v regionální jednotce Heraklion. Nadmořská výška, krétské mikroklima a způsob výroby nám umožňují i českým zákazníkům nabízet opravdu excelentní produkt v kvalitě daleko přesahující úroveň běžnou v řetězcích.

Chuť i vůně tohoto extra panenského olivového oleje je jiná než u olivových olejů, které jsou běžně k dostání v supermarketech. U olivového oleje Ellada je cítit svěží lehce citrusová vůně, lehké podtóny čerstvě posečené louky. Olej chutná lehce krémovitě a svěže bez nepříjemné pachuti mastnoty a díky vysokému obsahu polyfenolů je chuť pikantnější. Extra panenský olivový olej Ellada má také prémiovou nutriční hodnotu, která je dána nejen lisováním za studena, ale také šetrnou sklizní, při které se olivy pečlivě třídí a jsou použity jen ty nejlepší. Jeho acidita (kyselost), což je důležitý ukazatel kvality extra panenských olivových olejů, má hodnotu 0,3 až 0,5 %. Olej má také vysoký podíl chlorofylu a vysoký obsah vitamínů A, E, K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku a cenných antioxidantů.

Olivový olej Ellada je k dostání také ve větších ekonomických baleních ve 3l a 5l plechovkách, které jednak chrání olej před světlem a kyslíkem a jsou zároveň vhodné pro restaurace a segment HORECA. V těchto baleních ho odebírají např. některé pražské restaurace jako restaurace společnosti Borský Gastro Restaurant Můstek, Ristorante italiano Buschetto nebo Restaurant Café Svatého Václava na Václavském náměstí.

Použití olivového oleje v kuchyni

Olivový olej se hodí nejen do salátů, ale na dochucení a přípravu spousty teplých i studených pokrmů. Pokud používáte kvalitní a chutný olivový olej, pomůže vám doladit a zvýraznit chuť a vůni pokrmu k dokonalosti a dodá mu i zdravotní benefity. Nejčastější formy využití olivového oleje v kuchyni jsou do salátů a zálivek, k přípravě pomazánek, dresinků či polévek, do těsta na chleba, foccaciu, bruschetu, koláče, lívance či muffiny, na těstoviny, dochucení sýrů a dipů, můžete s ním po upečení dochutit pizzu, hodí se však i na restování, smažení, marinování, grilování, nebo zapékání. Tuk je obecně nositelem chuti a kvalitní extra panenský olivový olej dodá pokrmu další spektrum chuti.

Co jste o olivovém oleji možná nevěděli

Obsahuje vysoké množství vitamínu A, D, E, K, vápník, železo, hořčík, draslík a cenné antioxidanty. Má vysoký obsah mononenasycených tuků, které se podílí na snižování krevního cholesterolu. Jeho konzumace podporuje celkovou detoxikaci organismu a významně přispívá ke snižování kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá zlepšovat kardiovaskulární systém, ale také chrání mozek a paměť a napomáhá schopnosti učení díky zdravým mononenasyceným tukům. Posiluje imunitní systém a může pomoci zabránit či oddálit mentální poškození a duševní choroby jako je Alzheimerova choroba. Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje trávení a zabraňuje ztrátě kostní denzity a zabraňuje osteoporóze. Samozřejmě zde platí, že čím kvalitnější olivový olej užíváte, tím významnější jsou jeho zdravotní benefity.

Jak uchovávat olivový olej?

Olivový olej na rozdíl od vína či sýru nezraje, ale stárne. Mezi jeho největší nepřátele tak patří kyslík, teplo a světlo. Kvůli nim může velmi rychle ztratit svou chuť, dobré vlastnosti a žluknout. Stačí však olej koupit ve správném obalu a správně ho uchovávat. Ideálním obalem je tmavá skleněná láhev, která olej chrání před nežádoucím světlem i oxidací, alternativou mohou být plechové nádoby. Na světle a teple může olivový olej žluknout již za 2 až 3 měsíce. Ideálním místem pro uchovávání jsou tak tmavé a chladné místnosti, ve kterých olej vydrží přibližně jeden rok. Olivový olej není vhodné dávat do ledničky, ideální teplota by se měla pohybovat mezi 12 a 14°C.

Jak si vyrobit ochucený olivový olej?

Ochucené olivové oleje se skvěle hodí například do salátů nebo na marinování. Vyrobit si je můžete i doma, je to velice jednoduché. Kvalitní panenský olivový olej nalijete do menší sklenice a přidáte např. snítku bylin nebo koření. Nádobu uzavřete a necháte macerovat. Přibližně po týdnu bude vůně a chuť bylin v oleji již dobře patrná a olej bude obohacený o kvality použité ingredience.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist