Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Recepty od Knedlíků Láznička

6. prosinec 2023  České nápoje   komentáře (0)  578 x

Knedlíky, nočky ani knedlíčky rozhodně nekončí těmi přílohovými, ale směle si troufnou stát se i hlavním chodem. O tom vás přesvědčí brynzáky, jejichž název je inspirovaný slavným ovčím sýrem. Díky brynze se rozplývají v ústech a mají svůdně lahodnou chuť.

Recepty od Knedlíků LázničkaRecepty od Knedlíků Láznička

Ve Velké knedlíkové kuchařce najdete celou kapitolu receptů na knedlíky ze zemí dalekých i blízkých. Ten na brynzáky naleznete na str. 237. V kapitole na vás ale čeká například také inspirace z Rakouska v podobě alpského povidlového Germknödel či Arancine alla Norma z Itálie.

Recept: Brynzáky

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 400 g brynzy
  • 60 g jemné krupičky
  • 60 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 větší cibule
  • 200 g libovější slaniny
  • 1-2 polévkové lžíce sádla
  • Sůl

Postup:

  1. Brambory neloupejte a rovnou je uvařte v osolené vodě. Nejlépe je připravit si je takto už den předem.
  2. Vystydlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Nadrobte k nim brynzu, zamíchejte, přidejte vajíčko, hrubou mouku a krupičku. Propracujte. Než dochutíte solí, raději těsto ochutnejte, brynza sama o sobě bývá docela slaná.
  3. Z těsta odtrhávejte středně velké kousky o velikosti zhruba 4 cm.  Vařte nejlépe v páře po dobu 10-15 minut.
  4. Slaninu nakrájejte na větší kostky a opékejte na pánvi. Ve vypečeném tuku orestujte také nakrájenou cibuli. Případně, pokud by bylo tuku málo, přidejte sádlo.
  5. Brynzáky servírujte posypané slaninou s cibulí. Troška omastku z pánve jejich chuť ještě podtrhne.

Tip šéfkuchaře:

„Jestli byste rádi obměnili svůj repertoár zimních pokrmů, brynzáky jsou ideální. Teplé, přelité voňavou praženou slaninkou zasytí a dodají sílu. Pokud si ale přejete trošku odlehčit, určitě se neostýchejte k nim přidat zeleninu jako oblohu,“ uvádí Petr Kosiner.

Pikantní dýňové nočky

Jestli se nějaký druh zeleniny v posledních deseti letech vyšplhal mezi ty nejoblíbenější, bezpochyby to je dýně.  Muškátová, máslová, „Goliáš“ i hokkaido.   právě ta poslední se skvěle hodí na přípravu nočků.

Dýně patří mezi ty druhy zeleniny, který vás potěší nízkým obsahem kalorií. Přesto je hokkaido obrovskou zásobárnou důležitých látek, obsahuje provitamín A, vitamín C, draslík, hořčík, bílkoviny a především jemnou vlákninu, která prospívá zažívání. Místo v naší kuchyni si zaslouží. To ví i šéfkuchař Knedlíky Láznička Petr Kosiner: „S dýní hokkaido pracuji rád. Je tvárná a pokrmům dodává nejen lepší nutriční profil, ale především nezaměnitelnou lahodnou chuť a krásnou barvu. Dýni Hokkaidó v pikantních dýňových nočcích nepotřebuje žádnou speciální úpravu. Postačí ji prostě oloupat a nastrouhat najemno.“

Recept: Pikatní dýňové nočky

Ingredience:

  • 800 g dýně hokkaido
  • 200 g brambor
  • 200 g jemné dětské krupičky
  • Červené chilli papričky podle chuti a dovahy
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Troška škrobové moučky na případné doladění těsta

Postup:

  1. Den předem si uvařte brambory ve slupce. Studené je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Syrovou dýni hokkaido oloupejte a nastrouhejte tentokrát najemno. Osolte, přidejte krupičku, vejce a nadrobno nasekané chilli papričky zbavené semínek.
  3. Rukama vypracujte soudržné těsto. Podle potřeby dolaďte konzistenci přidáním malého množství škrobu.
  4. Lžící vykrajujte nočky. Vařte je v páře nebo v osolené vodě asi 15 až 20 minut při mírném varu.

Poznámka:

Pokud se obáváte, že by vám chilli papričky podráždily kůži, navlékněte rukavice určené pro zacházení s potravinami bez obsahu latextu. Proces přípravy vám značně ulehčí.

Tip šéfkuchaře:

„Pikantní dýňové nočky můžete servírovat svátečně, například se svíčkovou pečení. Ale možná je i odlehčená varianta, kdy si k nočkům připravíte salát z lístků rukoly, mladého špenátu a římského salátu, jemně zakápnutý olivovým olejem a krémem z balzamikového octa. Nočky můžete lehce poprášit parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem, hodí se také Pecorino, které má díky obsahu ovčího mléka výraznější chuť, “ popisuje náměty na servírování Petr Kosiner.

Recept na výtečnou svíčkovou pečeni, kterou Petr Kosiner doporučuje servírovat k pikantním dýňovým nočkům, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce na str. 61 až 62.

Šmorn se skořicovými jablky

Knedlíky s vůní vánočních svátků nejsou žádnou utopií. Tento sladký recept můžete využít jako sladkou dezertní tečku Štědrovečerního menu.  Šmorn se skořicovými jablky si zamilujete a nejspíš si najde cestu i do vašich všedních dní.

Ve Velké knedlíkové kuchařce najdete celou kapitolu receptů věnovanou sladkým knedlíkům. Dozvíte se, jak připravit batátové kuličky se sušenými švestkami, ořechové tvarohové knedlíky s datlemi a meruňkami či tvarohové nočky s brusinkami.  Ten na šmorn se skořicovými jablky nalistujete na straně 247.

Recept: Šmorn se skořicovými jablky (2 porce)

Ingredience:

  • 200 g brambor
  • 120 g hrubé pšeničné mouky
  • 120 g krupice
  • 3 polévkové lžíce másla
  • Sůl
  • 3 jablka
  • 1 hrst hrozinek
  • ? čajové lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Odeberte 2 lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte a nastrouhejte.
  2. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.
  3. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte.
  4. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte hrozinky. Přikryté poklicí krátce poduste doměkka.

Tip šéfkuchaře:

„Šmorn se tradičně podává s kyselým mlékem. Je to staročeské jídlo, které se typicky připravovalo na podzim, ale výtečně se hodí také jako dezert pro dny sváteční. Opražená krupice mu společně s jablky a skořicí dává charakteristikou velmi atraktivní chuť. Přitom do receptu vůbec nepatří cukr, ovoce naprosto postačí, aby vytvořilo příjemný nasládlý nádech,“ popisuje Petr Kosiner.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist