Treska Protein Exklusiv v Bistru u Býka
4. červen 2025 České nápoje komentáře (0) 95 xTreskoslovenská treska s tradicí dlouhou 71 let patří k ikonickým pokrmům a stále drží krok s dobou. V československém Bistru u Býka v Hybernské ulici nedaleko Prašné brány a Masarykova nádraží v centru Prahy je nově dostupná vedle klasického a pikantního provedení také Treska Protein Exklusiv. Treska Protein je bohatá na kvalitní bílkoviny – v balení je až 14 gramů bílkovin, které napomáhají regeneraci svalů, a zároveň je lehká na trávení. A navíc skvěle chutná! Stačí přidat do salátu, wrapu nebo si ji vychutnat s celozrným pečivem jako zdravější svačinu. Dopřejte svému tělu to nejlepší – proteinovou tresku od Ryby Košice!
Tradiční treskoslovenská treska od RYBY Košice sa právem pyšní puncem pravosti a četnými oceněními, protože není vyrobená z laciných náhražek, ale výhradně z treskovitých ryb a kvalitní majonézy. Podíl masa, bílé svaloviny s výraznou strukturou, je 46 %, což dává salátu pevnou vláknitou konzistenci, bez nežádoucí mazlavosti.
A kde je začátek příběhu téhle pochoutky? Po 2. světové válce se stát snažil dostat do jídelníčku Slováků víc ryb. „Víc ryb na stůl pracujících,“ hlásal dobový tisk. Jenže v tom byl háček. Dovážet mořské ryby nebylo zrovna nejlevnější a tak v tehdejším národním podniku RYBA Košice hledali ekonomicky méně náročný způsob. „Řešením byla pokusná výroba tresky v remuládě, tedy v majonéze ochucené zeleninou, s plánem 65 tun na rok, která odstartovala v roce 1954. Salát z ryb a zeleniny spotřebitelům okamžite zachutnal a plán byl hned v prvním roce výroby dvojnásobně překročen,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Richard Duda, generální ředitel společnosti TAURIS a.s., do jejíhož portfolia RYBA Košice dnes patří.
Recept vymyslel kuchař a cukrář Július Boško, vyhlášený specialista na studenou kuchyni. Ovšem při startu výroby socialistické tresky byla kvalita povážlivá, k výraznému zlepšení došlo až s normou přijatou v roce 1958, podle které musel salát obsahovat výlučně maso z treskovitých ryb. Původní recepturu oprášila RYBA Košice v roce 2018, kdy na trh uvedla retro výrobek Tradiční treskoslovenská treska v majonéze. K její výrobě používá aljašskou tresku lovenou přímo na Aljašce a filety z ní, takže žádné odřezky. Salát neobsahuje umělá sladidla a svým složením je vhodný i pro celiaky. Pikantní varianta treskoslovenské tresky je delikátně ochucená přidanými chilli papričkami.
Zdroj: Tisková zpráva Bistra U Býka
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!