Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Velikonoce zdravěji? Jde to

14. březen 2018  České nápoje   komentáře (0)  1148 x

Tradice Velikonoc je úzce spjata s náboženstvím a zmrtvýchvstání. Postupem doby se ale silně křesťanský svátek stal hlavně oslavou jara a probuzením přírody ze zimního spánku. K tradičním oslavám se tak přidaly další zvyky a dnes už vlastně tradice.

Vajíčková pomazánkaVajíčková pomazánka

Dnes si podstatu a historii svátku Velikonoc stále ještě připomínáme, ale oslavy máme spjaty především s volnem, prodlouženým víkendem a hospodyňky především s velikonočními přípravami, jako je barvení vajíček, chystání pomlázky pro koledníky a oprášení tradičních receptů. Právě sladká pomlázka a tradiční poctivé recepty nám mnohdy nabourají zdravé stravování. A to nemluvě o alkoholu, který už k oslavám rovněž patří.

Velikonoce nemusíme brát jako nabourání našeho jarního hubnutí. Je na každém, jaké pohoštění připraví. Existují totiž i zdravé alternativy, a právě na ty jsou odborníky v NATURHOUSE! www.naturhouse-cz.cz

Beránek netradičně – mrkvový

Symbol beránka nesmí ve velikonočních přípravách chybět. Mnozí z nás už mají své ozkoušené recepty a ověřené ty nejlepší formy. Proč ale nezkusit něco nového, stejně chutného, navíc ale zdravého. Proč si potěšení odepírat?

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 4 střední mrkve nastrouhané najemno
  • ½ kelímku kyšky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • nasekané mandle
  • sušené ovoce – rozinky, brusinky, kustovnice
  • špetka soli
  • šťáva z čerstvého citronu

Postup:

Nastrouhanou mrkev vyšlehejte s vajíčky. Přidejte kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte, nakonec přidejte mandle a sušené ovoce a vyšlehejte hladké těsto. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte špaldovou moukou. Nalijte těsto do formy těsto a pečte na 180 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.

Mazanec ze špaldové mouky

Suroviny:

  • 400 g špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 1 polotučný tvaroh
  • 2 lžíce oleje
  • prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit bez fosfátů)
  • rozinky
  • nasekané mandle
  • 3 vejce + 1 vejce na potření
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce medu
  • vanilkový cukr

Postup:

Smíchejte špaldovou mouku a prášek do pečiva, přidejte povolené máslo, tvaroh, olej, vejce, citronovou kůru a šťávu a přislaďte medem a vanilkovým cukrem. Nakonec přimíchejte předem namočené rozinky a mandle. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj na pečicím papíře mazanec. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.

Co s vykoledovanými vajíčky?

V období Velikonoc bude rovněž i vajíček a kraslic všude požehnaně. Jejich význam je opět silně náboženský a různé kultury mají svůj výklad. Vejce je znakem znovuzrození, života, ale i červené barvení jako krev Krista. Největší otázkou ovšem každý rok je: Co s vykoledovanými vajíčky?. Odpověď bývá jednoduchá. Pomazánku.

Velikonoční vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 4 natvrdo uvařená vajíčka
  • 1 zralé avokádo
  • dijonská hořčice – dle chuti
  • ½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva podle chuti
  • nadrobno nakrájená čerstvá pažitka
  • chilli koření nebo čerstvá chilli paprička
  • toasty FIBROKI

Postup:

Do mísy smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty FIBROKI.

Velikonoce mají zelenou

K oslavám Velikonoc patří rovněž i zelená barva. Význam zelené barvy bývá vykládán jako barva přírody, symbol růstu, života a podobně. Proto by neměla chybět ani na svátečním stole.

Hrášková polévka s fenyklem

Ingredience:

  • 2 cibule
  • česnek
  • mražený hrášek 1 balení
  • 2 fenykly
  • bujon DIETESSE.3

Postup:

Na olivovém oleji orestujte cibulku, česnek, hrášek a dva nakrájené fenykly. Zalijte vodou, přidejte bujon bez soli DIETESSE.3 a duste do měkka. Hotovou polévku rozmixujte, můžete ozdobit vajíčkem, bílým jogurtem a čerstvými bylinkami.

Jarní salát s ředkvičkami

Ingredience:

  • 1/2 salátové okurky
  • 2x svazek ředkviček
  • 1x svazek jarní cibulky
  • 2 lžičky šťávy z citrónu – 1 citron
  • 1 bílý nízkotučný jogurt
  • bílá ředkev
  • řeřicha
  • vejce natvrdo 2 ks nebo 8 křepelčích vajec
  • ledový salát

Příprava:

Okurku oloupejte a pokrájejte na malé kousky, ředkvičky a bílou ředkev a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, smíchejte jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidejte nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochuťte řeřichou.

Velikonoční nádivka

Suroviny:

  • 160 g kváskového žitného chleba
  • 200 ml polotučného mléka
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 g šunky 95 % masa
  • 100 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • svazek jarní cibulky
  • 60 g baby špenátu
  • 10 g bazalky
  • 1 bílý jogurt do 3 % tuku
  • 2–3 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky muškátového květu.

Postup:

Chleba nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Ve vedlejší míse smíchejte šunku, mrkev, pokrájenou nať z jarní cibulky, nahrubo nasekaný špenát, bazalku, muškátový květ, česnek s bílým jogurtem a žloutky. Ke směsi přidejte namočený chléb a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a kypřící prášek. Připravenou nádivku přendejte do pekáče o velikosti 25 x 35 cm vyložený pečícím papírem a navrch nádivky položte vločky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut.

Šumavský králík

Suroviny na 4 porce:

  • celý králík
  • cibule
  • bobkové listy
  • 6 zrnek pepře
  • lžička kmínu
  • 4 stroužky česneku
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel…)
  • sůl
  • máslo
  • 2 balení špenátu
  • stroužek česneku
  • lžíce olivového oleje

ostup:

Králíka potřete česnekem utřeným se solí a máslem, vložte do pekáče společně s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovými listy. Podlijte 1 dl horké vody a přikryjeme alobalem nebo víkem pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C půl hodiny. Poté potřete výpekem a pokračujete v pečení při mírnější teplotě dalších 20 minut. Na posledních 15 minut odstraňte alobal nebo víko. Na oleji zpěňte cibulku, po jejím zezlátnutí přidejte nakrájený stroužek česneku a osmahněte, přidejte špenát a duste, přidejte pepř a sůl.

Přílohou mohou být zelné placky.

Zelné placky

  • cca 500 g kysaného zelí
  • 3 vejce
  • 100 g špaldové mouky špetka soli a pepře

Všechny suroviny smíchejte na husté těsto. Na plechu vyloženém pečícím papírem a potřeném olivovým olejem vytvarujte z těsta placky a pečte na 180 °C, dokud nejsou placky hotové a krásně zlaté.

Velikonoční muffiny bez mouky

Suroviny na 12 muffinů:

  • 400 g červených fazolí v konzervě
  • 2/3 kypřícího prášku bez fosfátů
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce pudingu SLIMBEL příchuť čokoláda s pomerančem
  • 2–3 lžíce kustovnice
  • koření do perníku
  • 2 vejce
  • jogurtová tyčinka SLIMBEL SYSTEM na ozdobu

Postup:

Fazole propláchněte vodou a rozmixujte dohladka. Vejce prošlehejte s medem, přidejte rozmixované fazole, koření do perníku, puding SLIMBEL a kypřící prášek. Vše znovu prošlehejte a nakonec přidejte kustovnici. Pečte na 160 °C cca 40 minut, 5 minut před dopečením ozdobte muffiny na kostičky nakrájenou tyčinkou SLIMBEL.

Fenyklový salát

Ingredience na 2 porce:

  • 2 fenykly
  • 4 lžíce zakysané smetany (sójové, kokosové nebo jogurtu)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • bylinková sůl

Postup:

Fenykl očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat, pokrájíme na tenké lupínky. Košťál uprostřed můžeme předtím vyjmout. Nať nadrobno posekáme. Ze smetany či jogurtu, citronové šťávy, oleje, octa a soli připravíme zálivku a promícháme s fenyklem. Rozdělíme do misek či na talíře a posypeme sekanou natí.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist