Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Kdo nejlépe čepuje Stellu Artois?

27. květen 2025  České nápoje   komentáře (0)  144 x

Špičkoví výčepní se utkali v soutěži Perfect Serve Stella Artois o národní prvenství v čepování tohoto belgického ležáku. O vítězi rozhodovala pětičlenná porota, která zahrnovala mimo jiné světového mistra v čepování Stella Artois Rudolfa Schaffera. Slavnostní finálový večer v pondělí ovládla Kristýna Korábová z restaurace Milenium v Liberci. Pivovary Staropramen, výhradní distributor Stella Artois pro Českou republiku, prostřednictvím soutěže dávají příležitost vyniknout talentovaným výčepním a nejlepším provozovnám z celého Česka a poukazují na důležitost kvalitní péče o pivo.

Kdo nejlépe čepuje Stellu Artois?Kdo nejlépe čepuje Stellu Artois?

V pondělí se uskutečnilo slavnostní finále soutěže Perfect Serve Stella Artois, během nějž se v disciplíně čepování belgického ležáku utkalo deset špičkových výčepních z provozoven napříč Českem. „Smyslem této soutěže není jen dát příležitost talentovaným výčepním, ale také poukázat na to, jak je kvalitní péče o pivo důležitá a jak velký dopad má na výsledný zážitek zákazníka z jeho konzumace. Dlouhodobě se snažíme provozovny, které pracují s naším pivem, motivovat k tomu, aby se o něj staraly s patřičnou pečlivostí a schopnost pivo správně čepovat a servírovat je toho neodmyslitelnou součástí,“ popisuje Customer Marketing On Trade Manager Michaela Kučerová ze společnosti Pivovary Staropramen.

Vítězka pojede reprezentovat Česko na světové klání

Slavnostní finále se konalo v Palace Hall Jilská v samotném srdci Prahy a prováděla jím moderátorka Adéla Gondíková. Soutěžící hodnotila pětičlenná porota složená z brewmasterů ze společnosti Pivovary Staropramen, včetně Rudolfa Schaffera, který získal titul světového mistra v čepování Stella Artois přímo v belgickém Leuvenu, a také vítězka z posledního ročníku soutěže Kristýna Michálková. „Díky vítězství jsem se podívala do Belgie, která je kolébkou tohoto piva. Získala jsem také prostor v médiích a vystupovala v nejrůznějších rozhovorech, což nám přineslo spoustu nových zákazníků a mně řadu cenných zkušeností,“ vysvětluje Kristýna Michálková.

V prvním kole finále čepovalo všech deset soutěžících, do druhého kola postoupilo pět nejlepších. Absolutní vítězkou se stala Kristýna Korábová z Liberce. Stejně jako Kristýna Michálková, i ona se podívá do kolébky Stella Artois, belgického Leuvenu. Dále získala poukaz ve výši 30 000 Kč na vybavení své provozovny a poukaz Givery pro vlastní potřeby ve stejné hodnotě. „Doufám, že se stejným klidem zvládnu i mezinárodní klání. Ve světě určitě bude větší konkurence, ale za naši úroveň v Česku se nemusíme stydět. Připravoval mě světový mistr Ruda Schaffer, takže jsem se učila od toho nejlepšího,“ říká Kristýna Korábová.

Od přípravy skla až po speciální rituál

Při hodnocení soutěžících porota přihlížela nejen k samotnému čepování. „Celkem jsme posuzovali pět kroků. Prvním z nich je řádná příprava sklenice. Poté je třeba tzv. obětovat kapku piva – zbytek, který se drží v trubkách a který by mohl pokazit chuť. Následuje čepování, nejprve pod úhlem 45 stupňů, poté do narovnané sklenice, aby se vytvořila krémová pěna. Ta musí trochu přetékat, aby mohl přijít další krok, specifický pouze pro tento ležák. Je jím seříznutí přebytečné pěny souvislým pohybem nožem. Celý proces uzavírá servírování piva, které také má svá pravidla, a to opláchnutí sklenice v čisté vodě a samozřejmě položení na správný podtácek logem k zákazníkovi,“ popisuje světový mistr v čepování Stella Artois a brewmaster z Pivovarů Staropramen Rudolf Schaffer.

„Perfect serve“ neodkazuje jen na pivo

Národní soutěž v čepování Stella Artois se v Česku nekonala poprvé. Obdobná klání se pod názvem Draught Master Stella Artois uskutečňovala už dříve, naposledy v roce 2023. V loňském roce sládci ze společnosti Pivovary Staropramen školili výčepní, aby do dalšího ročníku mohli nastoupit co nejlépe připraveni. Letos se soutěž vrátila vůbec poprvé pod novým názvem Perfect Serve, který odkazuje na partnerství značky Stella Artois s tenisovým turnajem Wimbledon – stejně jako tenisový zápas může rozhodnout perfektní podání (anglicky serve), i o kvalitě zážitku z piva rozhoduje perfektní serve, tedy celý proces od přípravy sklenice, přes načepování až po naservírování.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist