Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Jogurt do vánočních dobrot

2. prosinec 2020  České nápoje   komentáře (0)  231 x

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

Jogurtové perníčkyJogurtové perníčky

Medové cukroví s jogurtovo-ořechovým krémem

Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné vlastní ořechové favority.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 550 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce medu

Na krém:

  • 750 g bílého Selského jogurtu Hollandia
  • 150 g vlašských ořechů
  • 8 lžic slazeného kondenzovaného mléka
  • Hladkou mouku na podsypání
  • Vlašské ořechy na ozdobu

Jak na to?

Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.

Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je do jednolitého těsta. Pracovní desku si posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3–4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.

Jakmile máme cukroví upečené, pustíme se do přípravy krému: Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme cukroví. Jako ozdobu přilepíme na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu.

Cukroví uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do 1 týdne.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

Perníčky patří mezi naprostou vánoční klasiku. Pojďte na ně letos trochu jinak – s jogurtem a čokoládovou polevou.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 175 g bílého Selského jogurtu Hollandia
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 20 g oleje
  • 15 g medu
  • 5 g perníkového koření
  • 5 g jedlé sody

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g kvalitní čokolády
  • 10 g kokosového oleje

Jak na to?

V misce si smícháme cukr, med, vejce a žloutek, přidáme jogurt, koření a olej. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujeme těsto.

Připravíme si misku s vodou a plechy s pečicím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme malé hromádky na plech. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.

Čokoládová poleva: Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit a důkladně smícháme. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády, případně můžeme jen dekorativně pocákat.

Bramborový salát s jogurtem

Bez bramborového salátu to na Vánoce nejde. Zkuste u něj letos vyměnit hutnou majonézu za lehký bílý jogurt. Na chuti nijak neztratí a vy se jistě bez dodatečných kalorií rádi obejdete.

Co budete potřebovat?

(4 porce)

  • 800 g brambor
  • 60 g červené cibule
  • 4 jarní cibulky
  • 8 lžic bílého Selského jogurtu Hollandia
  • 4 vejce
  • 4 nakládané okurky
  • Česnek
  • Hořčici
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronovou šťávu

Jak na to?

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory, vejce, jarní cibulku, červenou cibuli a nakládané okurky pokrájíme na kostičky. Vše smícháme s utřeným česnekem.

Na dip do salátu budeme potřebovat bílý Selský jogurt Hollandia, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše smícháme dohromady a vmícháme do připraveného salátu.

Přejeme vám krásné odlehčené svátky a dobrou chuť!

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist