Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Léto voní po máku

3. srpen 2020  České nápoje   komentáře (0)  1038 x

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

Léto voní po mákuLéto voní po máku

Ledová káva s makovým „mlékem“

Slunné dny si žádají ochlazení těla i mysli. Takovou letní vzpruhou může být ledová káva s makovým „mlékem“. Oblíbená káva, jako základ kávového drinku, může mít mnoho podob, od instantní přes espresso až po kávu z franchpressu. Volba je jen na vás.

Recept:

10 minut        2 osoby

 

  • 4 dcl makového rostlinného nápoje
  • 4-5 lžiček instantní kávy
  • 2 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • vodu
  • led

 

První krokem je příprava domácího makového rostlinného nápoje. Celý mák vložte do mixéru, zalijte litrem vody a mixujte, klidně v několika „vlnách“, dokud není tekutina bílá jako mléko. V tento moment tekutinu přelijte přes cedník vyložený tkaninou a slijte. Ve větší sklenici nebo džbánku rozmíchejte instantní kávu, cukr a 2 dcl studené vody. Hotovou silnou kávu přelijte opatrně do dvou sklenic a zasypte kostkami ledu. Nakonec přilijte makové „mléko“ a můžete podávat.

Tip: Kávový drink můžete ozvláštnit i kapkou dobrého likéru.

Letní makový dort s ovocem

Jste pozvaní na zahradní party a přemýšlíte, co přinést? Pečení makového dortu s ovocem vám zabere i s přípravou necelou hodinu. Chválu na adresu kuchařky budete poslouchat ale celý den. Ovoce na povrchu navíc dodá dortu punc originality, stejně jako mák uvnitř dortu.

Recept:

8-12 osob           45-60 minut

 

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 60 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku, může být i celý nebo na půl

 

Krém

 

  • 500 ml šlehačky ke šlehání 30%
  • balení mascarpone
  • 3 velké polévkové lžíce cukru moučka
  • ovoce na ozdobu, mák

 

Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Ze všech bílků ušlehejte pevný sníh. Poté do něj pomalu zašlehejte cukr, žloutky a olej. Do hotové směsi vařečkou vmíchejte prosátou mouku a mák, po menších částech. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 25 cm a pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30 minut. Mezi tím, co bude korpus chladnout, připravte krém. Ve větší míse smíchejte šlehačku, cukr, mascarpone a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Ten naneste na vychladlý korpus. Ozdobte sezonním ovocem a podávejte.

Tip: Semínka celého máku můžete opatrně zamíchat i do hotového krému. Budou pak jemně křupat v puse.

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist